Crikvenički Jadran zakupio hotel koji je prve goste ugostio još 1930. godine

Autor: Marija Crnjak , 18. prosinac 2022. u 22:00
Hotel Stypia u Crikvenici, Foto: PD

Krajem prošlog tjedna sklopljen ugovor o zakupu i upravljanju heritage hotela Stypia.

Nakon kupnje Hotela View u Postirama i prodaje Cluba Adriatic, turistička kompanija Jadran Crikvenica godinu zaključuje još jednom transakcijom, krajem prošlog tjedna potpisali su ugovor o zakupu i upravljanju heritage hotela Stypia u središtu Crikvenice na deset godina. Radi se o hotelu u vlasništvu Krešimira Orlovića, poduzetnika iz Otočca u čijem je vlasništvu i resort Etno Garden na Plitvicama, a hotel je nakon lanjske obnove otvoren ovog proljeća. Hotel Stypia smješten je na glavnoj gradskoj šetnici uz more, ima 33 smještajne jedinice, restoran i multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu, te je spomenik zaštićene baštine.

Osnaženi položaj na tržištu

Naime, radi se o objektu koji je po prvi put u turističke svrhe s radom krenuo davne 1930. godine kao pansion Wien. Ovo je deveti hotelski objekt na Crikveničkoj rivijeri u sastavu Jadrana. “Zakupom i preuzimanjem upravljanja ovim obnovljenim gradskim hotelom povećavamo našu turističku ponudu. Uz nastavak ulaganja u obnovu smještajnih kapaciteta u našem vlasništvu, povećanjem kategorizacije objekata i kvalitetom usluga, posebno ovogodišnjom kupovinom Grand hotela View na Braču, osnažujemo naš položaj na sve zahtjevnijem hrvatskom turističkom tržištu. Na taj način stvaramo uvjete za povećanjem, ne samo ukupnih prihoda kompanije, već i poslovne učinkovitosti i profitabilnosti, što je temeljna orijentacija naše tvrtke u godinama koje dolaze”, pojasnio je Ivan Safundžić, član Uprave Jadrana, dodajući da uz povećanje kapaciteta pred menadžmentom stoji i zahtjevna zadaća za kadrovskim ekipiranjima za predstojeću turističku godinu.

U ovoj godini ovo je treća veća transakcija turističke kompanije u vlasništvu obveznih mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste Plavi, čiji je najveći potez bila kupnja hotela u Postirama te prodaja dijela portfelja u Baškoj Vodi. Kako je poznato, Jadran je početkom listopada potpisao ugovor o kupnji Grand Hotela View u Postirama na Braču za 47,1 milijuna eura, preuzimanjem 100-postotnog udjela u tvrtki Adria coast turizam Pavla Vujnovca, kojem je istovremeno Jadran prodao Club Adriatic za 22 milijuna eura. Tada je potpisan i sporazumni otkaz ugovora o daljnjem najmu Garden Palace Resorta u Umagu, tako da Jadran više ne posluje u Istri.

Jadran je time došao do ukupno 19 poslovnih subjekata, što u vlasništvu, što u ugovornom upravljanju, s više od 2000 smještajnih jedinica u hotelima i resortima, te preko 1300 parcela u kampovima na crikveničko-vinodolskoj i makarskoj rivijeri, Krku i Braču.

Konkurentnija ponuda

Prilikom kupnje bračkog hotela, Safundžić je istaknuo kako to izravno doprinosi ostvarivanju zacrtane nacionalne strategije razvoja turizma u Hrvatskoj, povećanjem kapaciteta u hotelskom smještaju visoke kategorije, čime turistička ponuda postaje konkurentnija u odnosu na inozemne destinacije u okruženju.

Kako je poznato, ukupni trošak Jadrana u stjecanju udjela u Clubu Adriatic iznosio je 19,2 milijuna eura, a prodajom su zaradili 8 milijuna eura. Naime, godinu dana poslije preuzimanja Jadrana u svibnju 2018. godine od strane mirovinaca, crikvenička tvrtka je u predstečajnoj nagodbi kupila Club Adriatic, koji je u to vrijeme bio u velikim financijskim i poslovnim teškoćama. Jadran je podmirio i desetogodišnje dugovanje zaostalih plaća zaposlenicima teško više od 23,8 milijuna kuna. Ukupni trošak Jadrana u stjecanju udjela u Clubu Adriatic iznosio je tako 19,2 milijuna eura, prodan je za 22 milijuna eura, čemu treba dodati iznos od 5,2 milijuna eura koliko je tvrtka uprihodila prodajom dijela nekorištenog i zemljišta u Baškom Polju godinu dana ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close