Članicama AmChama manjak radnika glavna prepreka rasta

Autor: Marija Crnjak , 07. ožujak 2023. u 21:59
Andrea Doko Jelušić iz AmChama, Foto: LUKA STANZL/PIXSELL

Više od polovice ispitanika ocijenilo je da su se u zadnjih 5 godina poboljšali uvjeti poslovanja.

Iako su inflacija i rast cijena energenata najveća briga investitora i kompanija, nedostatak radne snage bit će ključna prepreka u širenju poslovanja kompanija koje okuplja Američka trgovinska komora u Hrvatskoj (AmCham). To je ujedno i jedan od razloga zbog kojeg raste postotak kompanija koje planiraju smanjiti poslovanje u Hrvatskoj, pokazuje godišnja analiza Komore. Istraživanje poslovnog okruženja u RH provedeno među 162 članica Komore kroz prosinac i siječanj pokazalo je da se u zadnjih godinu dana poboljšalo poslovanje za 67% ispitanika. Ujedno, usporedbom nekoliko prethodnih godina, ukoliko se izuzme 2020. koju je obilježila pandemija, u 2022. raste broj poduzeća koja bilježe pogoršanje poslovanja. Lani ipak kod većine ispitanika (51%) rastao je broj zaposlenih.

”Iako se u 2022. za većinu kompanija poboljšalo poslovanje, smanjio se broj onih koji planiraju zaposliti više od 20 radnika, te se povećao broj onih koji će smanjiti broj zaposlenih. Kad su u pitanju novi ulagači, njih jako zanima dostupnost europskih fondova, a za buduće poslovanje bitna je okolnost i ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu. Zbog toga, a i zato što se Hrvatska sve više percipira kao zemlja sigurna za ulaganja, vidimo da se skreće pažnja investitora koji bi ranije gledali ulagati u zemlje istočno od Hrvatske”, kazala je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama.

Više od polovice ispitanika ocijenilo je da su se u zadnjih 5 godina poboljšali uvjeti poslovanja, pri čemu su uz radnu snagu glavni ograničavajući faktori duge i kompleksne administrativne procedure te oporezivanje rada, odnosno kvaliteta zakonskog okvira te provedba pravila i procedura. Uvođenje poreza na esktraprofit koji će zahvatiti nekolicinu AmChamovih članica također nisu primljeni kao dobra vijest. Najveća poboljšanja u razdoblju od 5 godina ispitanici vide u uvjetima financiranja, povećanoj potražnji za robama i uslugama te mogućnosti robne razmjene i uvjetima plaćanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close