Čermak prodao Crodux Petrolu za više od 190 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2021. u 14:19
Foto: press

S ukupno 204 prodajnih mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj uvećati će se s 13 % na 23 %.

Preuzimanje Croduxa najveća je akvizicija Petrola u zadnjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u povijesti te tvrtke. Tim preuzimanjem Petrol dobiva još 93 benzinske postaje, piše Dnevnik.hr.

S ukupno 204 prodajnih mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj uvećati će se s 13 % na 23 %. U regiji jugoistočne Europe Petrol će imati 594 prodajnih mjesta.

“Procijenjena EBITDA društva Crodux Derivati 2 d.o.o. za godinu 2021. je 37 milijuna eura (bez utjecaja IFRS16)”, navode u Petrolu.

“Danas je za Petrol vrlo važan dan. Grupa Petrol se je povećala na više od 6000 predanih, srčanih i sa znanjem potkovanih zaposlenika. Svim novim suradnicama i suradnicima u društvu Crodux Derivati Dva d.o.o. želimo iskrenu dobrodošlicu u našoj, a sada i njihovoj grupi Petrol. Vrlo dobro znamo da su zaposlenici srce svake tvrtke i vjerujemo da ćemo zajedno biti ne samo veći, već i snažniji i bolji”, rekla je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

Crodux povećao maloprodajnu mrežu

Ivan Čermak, vlasnik i osnivač Croduxa je rekao: “Društvo Crodux Derivati Dva d.o.o. jedan je od najvažnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu. U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo duplo”.

“Uz visoku kvalitetu motornih goriva, raznolik izbor robe i usluga te bogatu ugostiteljsku ponudu, stvorili smo široki krug vjernih kupaca. Preko 1100 visoko motiviranih zaposlenika dalo je važan doprinos u stvaranju Croduxa kao partnera od povjerenja. S Petrolom nas vežu iste vrijednosti i usredotočenost na pružanje vrhunskih proizvoda i usluga za naše klijente, pa sam uvjeren da će i integrirana tvrtka uspješno poslovati”, dodao je Čermak.

Više od 2200 zaposlenika

“Sretni smo što nam se pridružuju zaposlenici iz Crodux Derivati Dva d.o.o. s kojima ćemo dijeliti iskustva i znanje. U udruženoj tvrtki više od 2200 zaposlenika nastojat će osigurati izvrsno korisničko iskustvo za naše kupce”, rekla je Drobne Popović.

Kupnja Croduxa u skladu je sa strategijom Petrola za razdoblje 2021.-2025. koja predviđa da će u 2025. godini u maloprodajnoj mreži biti 627 suvremenih prodajnih mjesta, koja će biti namijenjena sveobuhvatnoj opskrbi kupaca “na putu”.

Široka maloprodajna mreža će biti značajna konkurentska prednost i u budućnosti, jer u njezinom razvoju, kako navode, uzimaju u obzir nove energente za pogon vozila, trendove mobilnosti i kupovne navike kupaca, poručuju iz Petrola.

Procjena uvećanja 10 milijuna eura

Petrol za 2021. godinu ne uključuje poslovne rezultate Croduxa, koji će biti uključeni u konsolidirana financijska izvješća Petrola za godinu 2021. u zadnjem kvartalu 2021. godine. Procjenjuju da će EBIDA grupe Petrol zbog toga biti uvećana za 10 milijuna eura.

“Fokusiranjem na svoju temeljnu djelatnost u strateškom razdoblju do 2025. godine, Petrol održava svoju konkurentnost, istodobno preusmjeravajući svoje kapacitete u energetsku tranziciju”, poručuju iz tvrtke.

Segment prodaje naftnih derivata i trgovačke robe, koji predstavlja najveći dio EBITDA grupe Petrol još uvijek ima potencijal rasta u sljedećim godinama, posebno u široj regiji jugoistočne Europe i kao takav omogućuje povećana ulaganja u obnovljive izvore energije za zelenu budućnost.

“U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021.-2025. na hrvatskom tržištu ćemo prodajnom mrežom proširiti portfelj kupaca u području energenata i usluga energetske tranzicije, a ujedno ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora”, zaključila je Drobne Popović.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Normalno, ina da sve ostane u regionu

New Report

Close