Čelnici privatnih poduzeća vjeruju: Nakon pandemije bit ćemo otporniji

Autor: Marija Crnjak , 30. lipanj 2021. u 15:02
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Većina Deloitteovih ispitanika smatra da će se njihovo društvo oporaviti od krize u 12 mjeseci, no i da će se se dalekosežni učinci pandemije osjećati još par godina.

Unatoč promjenama na tržištu u protekloj godini, brojna društva u privatnom vlasništvu smatraju da su na putu da postanu otpornija nakon završetka pandemije, pokazala je analiza kuće Deloitte, u kojoj je više od dvije trećine voditelja privatnih poduzeća izrazilo visoku razinu povjerenja u buduće izglede svojih društava u narednih 12 mjeseci. Izvješće je pokazalo da 69 posto ispitanih tvrtki smatra da je pandemija znatno ubrzala njihovu digitalnu transformaciju, 61 posto očekuje uspostavu novih partnerstva i saveza, 60 posto ih smatra da je zbog pandemije potrebno preoblikovati opskrbne lance.

Na temelju ispitivanja provedenog među 2750 direktora privatnih društava u 33 države u razdoblju od 21. siječnja do 9. ožujka, Deloitte je zaključio kako većina organizacija trenutačno radi na svojoj otpornosti na sedam ključnih područja: strategija, rast, poslovanje, tehnologija, radna snaga, kapital i društvo. Većina ispitanika smatra da će se njihovo društvo oporaviti od krize u sljedećih 12 mjeseci, no isto tako vjeruje kako će se dalekosežni učinci pandemije osjećati u sljedećih nekoliko godina. Tvrtke su svrstane u kategorije visokootpornih, srednjeotpornih i niskootpornih organizacija, koje imaju najmanje optimizma po pitanju budućnosti. Po regijama, najviše optimizma imaju američki direktori.

“Naše globalno izvješće upućuje na napredak koji privatne organizacije ostvaruju na različitim područjima, uključujući digitalnu transformaciju, reorganizaciju lanca opskrbe i budućnost rada. Istraživanje je isto tako naglasilo razlike između niskootpornih i visokootpornih organizacija, s obzirom na to da su potonje sklonije ulaganju u rast i procjeni svrhe u širem društvenom kontekstu”, kaže Natko Sertić, partner u Deloitteovom odjelu poreznog savjetovanja i voditelj Deloitteove Private inicijative.

Komentirajte prvi

New Report

Close