Burzovni triler: Presudit će strategija u kojoj će svaki igrač pokušati na svoj način osvojiti Kraš

Autor: Suzana Varošanec , 05. studeni 2019. u 07:56
Foto: Getty Images / Pixsell

Braća Pivac imaju oko 32 posto glasačkog prava, a Šaranović je prešao 25%.

Ponuđena cijena od strane Mesne industrije Braća Pivac (MIBP) je niska. To tvrdi Uprava Kraša u svojem mišljenju koje je jučer objavljeno preko Zagrebačke burze. No, po svim ostalim parametrima analizirana ponuda, dakle što se tiče namjera u pogledu budućeg poslovanja Kraša, ocijenjena je u cijelosti kompatibilnom Krašu.

Uprava smatra da bi sinergija s Pivcem pozitivno djelovala na Kraš te da su Pivčevi strateški planovi podudarni s dugoročnim i kratkoročnim planovima Kraša.

Što se niske ponuđene cijene tiče, tročlana Uprava Kraša također je unisona. Upravu vodi predsjednik Uprave Damir Bulić, a svi članovi uprave smatraju da je ponuđenih 430 kuna po dionici uvećanje tek za manje od jedan posto u odnosu na prosječnu ponderiranu cijenu dionica Kraša tijekom tri mjeseca koja su prethodila nastanku obveze za objavu ponude (ponderirani tromjesečni prosjek iznosi 427,05 kuna), dok s druge strane dionica na tržištu trenutno vrijedi 1050 kuna.

Uvjereni u rast

Za Upravu Kraša, ujedno i dioničare, to je okidač zašto neće prihvatiti ponudu, iako dijele uvjerenje MI Braća Pivac da bi sinergija s ostalim društvima u sastavu grupe vrgoračke kompanije, od kojih nijedno nije u tržišnoj utakmici s Krašom, pozitivno djelovala na buduće poslovanje Kraša.

Ponuda Mesne industrije Braća Pivac, međutim, traje ukupno 28 kalendarskih dana, odnosno do 23. studenog. To znači da će se kroz kratko vrijeme u praksi testirati pitanje oko mogućnosti prodaje dionica čak i jeftino – po cijeni iz Pivčeve ponude, ali uz oslonac na po nekima ‘glavni osigurač’ za ovakve i slične situacije u vidu članka 16., stavka 7. Zakona o preuzimanju trgovačkih društava, sve pod paskom i uz nadgledanje Hanfe.

Naime, po navedenom članku izgleda da se jamči dioničaru da ne bi ni tada bio na gubitku, pod uvjetom da ponuditelj nastavi kupovati na tržištu. Namjere Pivca, međutim, vezuju se uz ovladavanje tvrtkom, za što se prava prilika na tržištu otvara tek nakon 23. studenog, kada će po općim ocjenama dobiti odriješene ruke, koje do sada nije imao zbog vezanosti s procedurom javne ponude. Kako su u rast Kraša uvjereni, što se navodi i u obrazloženju Pivčeve ponude za preuzimanje, tako se i procjenjuje da će Pivac nastaviti kupovati. U MIBP tvrde, podsjetimo, da Kraš ima snažan potencijal te da uz daljnja ulaganja može ostvariti znatno bolje poslovne rezultate, kao i da bi se daljnji razvoj Kraša kratkoročno trebao fokusirati na operativnu efikasnost i povećanje produktivnosti, uz konsolidacijske procese, osuvremenjivanje tehnoloških i upravljačkih kapaciteta i procesa.

Nastavak trilera

Kako bilo, nakon 23. studenog očekuje se nastavak velikog burzovnog trilera, u kojem će ključna biti cijena dionice i potezi koji će na tržištu vući dva jaka igrača.

Koji se potezi pripremaju, nitko ne želi nagađati, ali se svakako očekuju i u ciparskoj tvrtki u vlasništvu srpskog tajkuna Nebojše Šaranovića koja je prešla 25% glasačkih prava Kraša. Mesna industrija BP, koja ima oko 32% glasačkih prava, također ima svoje opcije, pa će izgleda presuditi strategija u kojoj će svaki pokušati na svoj način osvojiti Kraš. O tome koje su scenariji mogući, zbog osjetljivosti situacije i pravog burzovnog nadmetanja koje dugo nismo imali prilike vidjeti na domaćem tržištu, ozbiljni izvori ne žele špekulirati.

Na simboličkoj razini gledano, posrijedi je situacija u kojoj postoji udavača i dva ženika, s tom razlikom da je Pivac do svog udjela u Krašu došao po puno povoljnijim cijenama. Inače, Pivac zajedno s Kraš ESOP-om navodno kontrolira oko 60 posto glasačkih prava. Ako je to točno te s obzirom na Šaranovićev udjel koji prelazi 25 posto bitka će se voditi i za oko 15 posto slobodnih dionica. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tko je autor članka?

Ma strašaaaaan triler.
Pivci nude 430 kn, Šaranoviću prvi bid 1050 kn.

Ajme kako napeto.

New Report

Close