Smart Industry
PlatiMe oplemenjuje poslovne procese

Bivši investicijski bankar razvija platformu za očuvanje likvidnosti poduzeća

Pošiljateljima eRačuna se kraći period naplate pruža tako da ih ponude na otkup potencijalnim investitorima koji su spremni pričekati dogovoreno dospijeće računa.

PD VL native tim
21. srpanj 2020. u 08:00
Saša Stanković, iskusni product menadžer, preuzeo je vodeću ulogu u razvoju projekta/Tomislav Miletić/PIXSELL

Početkom 2018. godine servis Moj-eRačun predstavio je aplikaciju qPay kao rješenje koje će ubrzati novčani tijek u gospodarskim aktivnostima i olakšati poslovanje tvrtkama koje se, potencijalno, mogu naći u problemima zbog duge odgode plaćanja.

Dvije godine poslije, aplikacija je evoluirala u platformu PlatiMe koja je, osim servisa Moj-eRačun, okupila i druge, vodeće ICT stručnjake iz regije, a čitavim procesom upravlja Saša Stanković, iskusni product menadžer koji je preuzeo vodeću ulogu u razvoju projekta, kao i koordinaciji tvrtki uključenih u njeno funkcioniranje.

Jednostavna funkcija

“Platforma ima jednostavnu funkciju – omogućiti dobavljačima, pošiljateljima eRačuna, kraći period naplate izdanih računa na način da ih ponude na otkup potencijalnim investitorima koji su spremni pričekati dogovoreno dospijeće računa, ali i preuzeti rizik naplate. Ono što platforma PlatiMe neminovno jamči je fer i ravnopravno nadmetanje kroz isticanje ponuda, ali uz ključnu stavku, a to je identifikacija svih dionika i pristanak sudjelovanja na platformi. Svaki sudionik, pošiljatelj eRačuna, ima fleksibilnu skupnu ili pojedinačnu kontrolu eRačuna koje želi izložiti na platformi, dok ponuditelj može provjeriti bonitet primatelja kroz relevantne servise”, pojašnjava Saša Stanković, product menadžer ove platforme.

Prvotna ideja, dodaje, proizašla je iz bliske suradnje s korisnicima servisa Moj-eRačun čija je želja bila dodatno oplemeniti poslovne procese u svrhu povećanja efikasnosti, ekonomičnosti i konkurentnosti poduzeća, no dolaskom korona krize, želja je prerasla u potrebu kako bi se održalo poslovanje brojnih tvrtki u Hrvatskoj.

“Činjenica je da investicijski i financijski sektor trenutno nema puno kvalitetnih rješenja za ulaganje, što mogu odgovorno tvrditi s obzirom na to da sam u tom sektoru bio još od ‘90-ih godina prošlog stoljeća. No isto tako je činjenica da do sada nisu postojali uvjeti za implementaciju ovako kompleksne platforme, ni interni ni eksterni. Izniman posao u njenoj realizaciji odradila je makedonska tvrtka Vorhol s kojom sam surađivao na brojnim projektima, čiji su razvojni programeri odmah prepoznali važnost platforme jer se nalazimo u vremenu otežane gospodarske situacije”, naglašava Stanković.

Za brži gospodarski oporavak

S jedne strane, pojašnjava, postoji opravdana bojazan smanjene likvidnosti kod značajnijeg broja dobavljača, dok s druge strane neophodno je čim prije pokrenuti potrošnju kako bi započeo gospodarski oporavak. Cilj usluge PlatiMe bit će upravo ovo potonje i to kroz nesmetani cash flow.

“Prosječan broj razmijenjenih eRačuna kroz servis Moj-eRačun prema Centralnoj platformi je veći od 200.000 mjesečno, s dospijećem između 35 i 55 dana, a očekujemo da bi ih na PlatiMe u prvih nekoliko mjeseci moglo biti izloženo između 10 i 15 posto. Kroz određeno vrijeme očekujemo znatno povećanje, nakon što se u platformu uključi i B2B sektor.

Time će platforma PlatiMe vrlo brzo pridonijeti većoj likvidnosti jer će omogućiti dobavljačima brže i povoljno kratkoročno financiranje, a dobrom dijelu poduzetnika i preživljavanje u ova problematična vremena”.

Proteklih godinu dana Stanković je radio na razvoju novih usluga servisa Moj-eRačun, između ostalog sustava Moj-DMS i Moj-eArhiv, kao i ugrađivanju digitalnih knjigovodstvenih isprava u ERP i računovodstvene softvere integratora Moj-eRačun Mreže, stoga ne čudi da je i u slučaju platforme PlatiMe prepoznat kao „kapitalac“ koji će pronaći put do krajnjeg korisnika.

200

tisuća eRačuna prosječno se razmijeni kroz servis Moj-eRačun prema Centralnoj platformi, a dospijeće plaćanja im je 35 do 55 dana

“Brojna rješenja koja su nam danas uobičajena u bankarskom poslovanju „posljedica“ su moje vještine da prepoznam inovaciju, uprave koja je vjerovala toj vještini i upornosti koja me ne napušta ni kad izgledi nisu na mojoj strani.

Primjera radi, prije 23 godine mi je dijagnosticirana multipla skleroza, no nisam pao u krevet, nego trčim maratone, sviram u bendu i svaki slobodan trenutak koristim za razvoj novih vještina; somelijerstvo, kuhanje, razvoj inovativnih ideja za održivo poslovanje, pisanje bloga. Jednako tako entuzijastično pristupam razvoju PlatiMe platforme jer je jasno kako nas očekuje iznimno izazovan period kada će najveći problem biti naplatiti posao.

Bespredmetno je čekati da država pokrije sve naše troškove kroz različite potpore. Treba ponuditi infrastrukturu gdje će se gospodarstvo održati kroz konstantan priljev kapitala i neprekidnu gospodarsku aktivnost. To je cilj platforme PlatiMe”, zaključuje Stanković.

Korisno za preživljavanje

PlatiMe će omogućiti dobavljačima brže i povoljno kratkoročno financiranje, a dobrom dijelu poduzetnika i preživljavanje u ova problematična vremena

Sadržaj omogućio Moj-eRačun

New Report

Close