Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale

Autor: PD VL native tim , 23. prosinac 2020. u 13:11
FOTO: HEP

Dvanaestorica veslača, članova Sportske udruge Argo, sudjelovalo je u projektu Jadranom bez daha, veslajući cijelom dužinom Jadranskog mora od Prevlake do Savudrije.

Članovi udruge Argo iz Bjelovara, među kojima i zaposlenici Elektre Bjelovar, uspjeli su veslajući u kanuu prijeći cijelu dužinu Jadranskog mora, od Prevlake do Savudrije. Projekt je realiziran u suradnji s Udrugom Plava krila, čiji su članovi oboljeli od rijetke bolesti pa je, uz turističku i sportsku, imao i humanitarnu poruku.

Dvanaestorica veslača, članova Sportske udruge Argo, sudjelovalo je u projektu Jadranom bez daha, veslajući cijelom dužinom Jadranskog mora od Prevlake do Savudrije. Izmjenjujući se svakih nekoliko sati u kanuu šesterosjedu, argonauti su u sedam dana preveslali 650 kilometara. Projekt je ostvaren u suradnji s Udrugom Plava krila, čiji članovi boluju od rijetke bolesti, plućne hipertenzije pa je, uz turistički i sportski, imao i humanitarni značaj. Osim promocije svog kraja i udruge, Bjelovarčani su htjeli osvijestiti javnost o problematici respiratornih bolesti. Prvotni im je plan bio veslati deset dana, no kako ih je sredinom listopada 2020. poslužilo i more i vrijeme, veslali su i dvije noći te do cilja, Savudrije, stigli prije zadanog vremena.

Udruga Argo iz Bjelovara, koja ima oko četrdeset članova, već je poznata široj javnosti po svojim uspjesima. Glas o njima najviše se pročuo nakon Maratona lađa na Neretvi, na kojemu su bili prva pobjednička ekipa koja nije iz doline Neretve. Prvo mjesto i Domagojev štit osvojili su 2016., dok su 2017. i 2018. godine bili na drugom mjestu, tik uz pobjednike. Sve je to zavidan uspjeh, posebice imamo li u vidu da je njihovo „more“, ono na kojemu su počeli trenirati, jezero Šoderica u Podravini i ribnjak u Narti nedaleko od Bjelovara. Oni su tome prilagodili svoj način i metode rada te s vremenom dokazali i ostalim, manjim ekipama da – uz pravi trening, složnost i vjeru u ono što rade – mogu doći do medalje. Uspjeli su osvojiti i Šikljadu (veslački dvoboj čamaca šiklji) u Sisku 2019. te memorijalnu utrku Šarengradska ada na Dunavu 2018. godine. Bjelovarski Argonauti svojim su uspjehom privukli veliku pozornost pa je o njima snimljen i dokumentarni film „Zlatno runo – Argonauti s ribnjaka“.

Bjelovarčani su složni su u tome da ovo nije kraj njihovim avanturama, već zapravo tek početak. Pripremaju se za najprestižniju i najzahtjevniju svjetsku kanuističku utrku Maloka’ i Hoe na Havajima, koja se održava u listopadu 2021. godine, a bit će proba izdržljivosti njih samih, kao i njihovih plovila. Na utrci dugoj 66 kilometara svake godine nastupa više od 100 timova iz cijelog svijeta, a Argoanauti će biti prva ekipa iz Hrvatske, kojoj namjera nije samo nastupiti, već i ostvariti dobar rezultat.

Sadržaj omogućio HEP

New Report

Close