Američki div u Hrvatskoj otvara 1500 radnih mjesta?

Autor: Marija Crnjak , 20. prosinac 2013. u 11:11
Fotolia

Neslužbeno se doznaje da trenutno traju pregovori između predstavnika ADP-a i hrvatske Agencije za investicije i konkurentnost.

Američka multinacionalna kompanija ADP (Automatic Data Processing), jedan od svjetskih lidera za outsourcing poslovnih servisa i upravljanja ljudskim resursima, ozbiljno razmišlja o tome da u idućoj godini u Zagrebu otvori svoj financijski centar za Europu, kroz koji bi se u Hrvatskoj otvorilo čak 1500 novih radnih mjesta.

Kako se neslužbeno doznaje, ovih dana traju razgovori između predstavnika ADP-a i hrvatske Agencije za investicije i konkurentnost, a ako se ideja ostvari ADP će biti druga velika globalna kompanija koja je svoje “računovodstvo” odlučila smjestiti baš u Hrvatsku, nakon izraelske Teve koja je u Plivi ove godine osnovala svoj Centar financijskih aktivnosti.

Osim što se u Hrvatskoj ne događa svaki dan da neki globalni igrač u jednoj godini zaposli na stotine ljudi, ADP-ova investicija tim je atraktivnija jer se radi o jednoj od samo četiri američke kompanije kojoj su i Standard&Poor’s i Moody’s dale najviši kreditni rejting (AAA).

Kako stoji na korporativnim stranicama ADP-a, sjedište kompanije osnovane 1949. godine je u New Jerseyu, no kompanija je prisutna u više od 125 zemalja svijeta i opslužuje više od 620 tisuća tvrtki, od velikih multinacionalki do malih obiteljski tvrtki.

ADP je privukla niska cijena rada i dobro znanje engleskog

Klijenti ih koriste za postizanje različitih ciljeva, od povećanja produktivnosti i motivacije zaposlenika do rješavanja poreznih pitanja i osmišljavanja najpovoljnijih polica osiguranja. Uz to, ADP je je vodeći pružatelj softvera za trgovce automobilima, motora, brodova, čije proizvode koristi 26 tisuća tvrtki koja se bavi prodajom vozila. Tvrtka je 400. na Forbesovoj listi dvije tisuće najuspješnijih svjetskih kompanija, a u ovoj godini ostvarila prihod od 11 milijardi dolara.

Iz hrvatske Agencije za investicije službeno nam nisu željeli potvrditi, ali ni demanirati da se vode pregovori s ADP-om, koji još uvijek preispituje uvjete poslovanja u Hrvatskoj. S tim ciljem predstavnici kompanije, čija je delegacija u proteklih tjedana boravila u Hrvatskoj, održali su niz vrlo konkretnih sastanaka s tvrtkama koje tu već posluju i poznaju kako opće uvjete poslovanja, tako i potencijal buduće radne snage u Hrvatskoj.

Sam ADP u Hrvatskoj nije prisutan, osim možda kroz neke inozemne tvrtke čija sjedišta koriste njihove usluge. Kako neslužbeno doznajemo, Hrvatska je jedna od zemalja regije koja je zainteresirala ADP dobrim dijelom zbog jeftinije radne snage od one koja se može naći u zapadnoeuropskim zemljama. Za svakog poslodavca to je važna stvar kad se radi o zapošljavanju čak 1500 ljudi, koji su potrebni kako bi opslužili tako veliko tržište. “Istovremeno, na hrvatskom tržištu rada nalazi se velik broj ekonomista različitih profila i stupnja obrazovanja, s tim da ADP-u vjerojatno zapravo treba manji broj visokih stručnjaka, i znatno više radnika koji će dobiti njihov know-how i raditi u skladu s uhodanim procesima. Ako se tome pridoda činjenica da hrvatski građani u prosjeku govore engleski jezik, a to je jedan od ključnih uvjeta za zapošljavanje u ADP-u, Hrvatska je lokacija koja je s razlogom zainteresirala tog globalnog igrača”, kažu naši sugovornici. Američkom ADP-u u donošenju odluke o otvaranju financijskog centra u Hrvatskoj sigurno će pomoći iskustvo generičke kompanije Teva, koja je svoj Centar (Shared Service Center Zagreb- SSC) osnovala u Plivi, te će pružati usluge za mnoge europske lokacije koje koriste SAP za financije. Iako Centar nije službeno otvoren, u Plivi doznajemo da je djelomično već započeo s radom, a Njemačka je prva Tevina lokacija čije će se financijske transakcije obrađivati u Zagrebu. I Pliva je za potrebe svog Centra financijskih aktivnosti najavila nova zapošljavanja više od stotine radnika.

Kako je pojašnjeno prilikom predstavljanja tog projekta još krajem prošle godine, prilikom odabira lokacije kod Teve je presudila kvaliteta Plivina kadra, pogotovo u IT segmentu, visoka razina poznavanja stranih jezika u Hrvatskoj, ali i Zakon o poticanju stranih ulaganja. Da je Teva jako dobro promislila o svojoj investiciji svjedoči i to da je aktualni predsjednik uprave Plive Tihomir Orešković na poziciju došao između ostalog i s ciljem osnivanja SSC-a, preselivši iz Tevine lokacije u Kanadi.

Predstavnici Vlade prilikom najave osnivanja Plivina SSC-a istaknuli su veliku važnost investicije, jer je Zagreb prvi put postao financijski centar jedne globalne kompanije. Istaknuli su također da je to ujedno i poruka drugim kompanijama da Zagreb ima potencijal za usluge u tako važnom segmentu poslovanje kao što su financije. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Prisutan i nazočan su naše riječi.
ALI: … Da je Teva jako dobro promislila o svojoj investiciji svjedoči i to da je aktualni predsjednik uprave Plive Tihomir Orešković na poziciju došao između ostalog i s ciljem osnivanja SSC-a, preselivši iz Tevine lokacije u Kanadi.
Glagol PRESELITI ovako kako je napisan je PRESELITI NEKOGA, NEŠTO, prijelazni glagol, s objektom u akuzativu. Preselio je kompaniju!
A autor članka je vjerojatno želio kazati da se je Tihomir Oresković PRESELIO iz … i vjerojatno je došla iz BiH ili od nekuda tamo daleko.
U hrvatskom imamo: PRESELITI – v.t. i PRESELITI SE – v.r.

Neka Vlada zakljuca Marasa i Grcica u podrum dok ovi ne otvore ta radba mjesta jer pojave li se ova dva u prici i ovi ce utec koliko ih noge nose.

Ne piši besmislice. “Prisutan” je sasvim uobičajena hrvatska riječ.

Prisutno je tamo daleko,- NAZOČNO je tu kod nas!

New Report

Close