A1 od lipnja osjetnije diže cijene usluga

Autor: Tanja Ivančić , 18. travanj 2024. u 13:49
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Svi A1 korisnici za lipanj će dobiti uvećane cijene svojih usluga za 6,9 posto.

A1 Hrvatska prvi je telekom operator koji je temeljem indeksne klauzule podigao cijene svojih usluga u ovoj godini. Naime, danas je većina  korisnika dobila obavijest o novim cijenama koje će biti više 6,9 posto počevši s 1. lipnja. Što znači da će prvi uvećani računi stići u srpnju.

Podsjetimo, telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj ishodovali su lani mogućnost da temeljem inflacijske klauzule jednom godišnje smiju automatski podići cijene svojih usluga.

Indeksnu klauzulu uvrstili su u opće uvjete poslovanja te im na putu povećavanja cijena ne stoji nikakva prepreka. A ono prema čemu se ravnaju jest službena prošlogodišnja državna inflacija koju objavljuje DZS, a ove godine iznosila je 8 posto.

To u praksi znači da svi oni koji imaju pretplatu i posebice ugovore na godinu ili dvije, u ovakvom slučaju podizanja cijena, nemaju prava raskinuti ugovore bez plaćanja penala. Naime, prije negoli su telekom operatori uveli indeksnu klauzulu svako povećanje cijena pratila je i mogućnost da pretplatnici, ako je cijena za njih nepovoljnija, imaju  pravo bez penala raskinuti ugovore. No, kada se cijene dižu temeljem inflacijske klauzule tada tog prava više nema.

Dakle, svi A1 korisnici za lipanj će dobiti uvećane cijene svojih usluga za 6,9 posto.

Podsjetimo i lani je A1 bio prvi telekom koji je temeljem inflacijske klauzule prvi podigao cijena i u najvećem postotku. Prošle godine učinili su to s 1. srpnja, a stopa uvećanja iznosila je 8,5 posto. Nakon njih od 1. kolovoza, cijene je podigao Telemach i to za 8,3 posto, dok je Hrvatski Telekom bio zadnji i s najmanjim poskupljenjem svojih usluga. HT je cijene povisio s 1. listopada i to 5 posto.
U slučaju A1 Hrvatska, u dvije godine, cijene usluga porasle su gotovo 16 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close