Uz Petera Marki-Zaya kao oporbenog čelnika na izborima je moguće pobijediti Orbana

Autor: Peter Kreko , 10. studeni 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Hodmezovasarhelyja, bivši stručnjak za marketing i poslovni čovjek koji tečno govori engleski, predstavlja se kao iskreni konzervativni kršćanin, proeuropejac i pristaša transatlantskih integracija.

Međunarodni političari i novinari prilično su se namučili pokušavajući naučiti kako se izgovara prezime bivšeg mađarskog premijera Gyurcsanyja. Danas imaju slične probleme s mogućim budućim premijerom zemlje Peterom Marki-Zayem, gradonačelnikom Hodmezovasarhelyja.

Malobrojni su očekivali da će Peter Marki-Zay, bivši stručnjak za marketing i poslovni čovjek koji tečno govori engleski, potući puno poznatije političare na zajedničkim oporbenim predizborima u listopadu.

MZP, kako ga kolokvijalno zovu, loše je stajao prije prvog kruga i činilo se vrlo malo vjerojatnim da će proći u drugi i završni krug. Ali uspio je, sa samo 21 posto glasova, i zatim uz pomoć velikog odaziva i taktičkog povlačenja oporbenog gradonačelnika Budimpešte Gergelyja Karacsonyja odnio je gotovo 57 posto glasova u završnom glasanju.

Tijekom oporbenih predizbora prikupljeno je više od 850.000 glasova – što znači da je sudjelovalo gotovo 11 posto osoba s pravom glasa u zemlji. To bi se smatralo visokim, čak i prema standardima zemalja u kojima su predizbori tradicionalni, kao što su SAD ili Francuska. S ukupno više od 370.000 glasova u korist Marki-Zaya, on u oporbi uživa veliku legitimnost.

Fidesz, stranka na vlasti u Mađarskoj, već mjesecima otpisuje Marki-Zaya, te se priprema za sučeljavanje s Karacsonyjem ili Klarom Dobrevom kao izazivačima Viktora Orbana u 2022. godini. Iznenadna pobjeda gradonačelnika Hodmezovasarhelyja iz tog je razloga Orbana i njegov tim uhvatila nespremne.

Nevažne ideološke razlike

Moguće je kako će se dogoditi da se mađarska oporba ujedini iza jednog kandidata kako bi sljedeće godine pobijedila Orbana, a Marki-Zay je sada u stvari vođa unije šest stranaka, unatoč činjenici da nije povezan niti s jednom od njih.

Ovaj paradoks otkriva jednu od njegovih ključnih prednosti, bio je u stanju uvjeriti glasače koji kritiziraju vlast da sudjeluju u drugom krugu predizbora – a vlast kritiziraju ne samo u smislu da su ljuti na režim, nego i zbog toga što nisu zadovoljni niti oporbom.

Prema anketama i uzorcima glasanja, kandidatura Marki-Zaya dobro je sjela mlađim generacijama i urbanoj inteligenciji zemlje, a odgovara i međunarodnim populistima u Zeitgeistu. Raspoloženje protiv vlasti i nove političke stranke i pokreti pokazali su se uspješnim u nekoliko zemalja, što je tijekom posljednjih godina dovelo do uspona Emmanuela Macrona u Francuskoj, Volodymyra Zelenskog u Ukrajini i Igora Matovica u Slovačkoj.

Ali ove usporedbe nije potrebno previše naglašavati u slučaju Marki-Zaya. Iako je sklon bombastičnim izjavama, Marki-Zay uopće nije nejasan u svojim ideološkim stavovima, predstavlja se kao iskreni konzervativni kršćanin, proeuropejac i pristaša transatlantskih integracija.

Rezultati pokazuju da ideološke razlike malo znače tijekom predizbora: čak i neki od najliberalnijih glasača dali su svoj glas konzervativnijem kandidatu u drugom krugu. Jedan je od razloga taj što su tražili najboljeg izazivača za Orbana i pretpostavili da bi konzervativni političar mogao imati veću šansu za pobjedu nad trenutačnim premijerom od liberala.

Marki-Zay nije populist niti kad govorimo o vladinom trošenju. Tijekom predizbora svjedočili smo gomili obećanja različitih kandidata u odnosu na podizanje plaća učitelja, medicinskih tehničara, liječnika i drugih, dok je on stajao po strani, pozivajući na mudrost i suverenitet.

Uspješna organizacija i upravljanje predizborima, velik odaziv i konkluzivni rezultati razlozi su za slavlje u oporbenim strankama. Ali predstoji još puno toga za napraviti ako žele osvojiti dovoljan broj glasova kako bi osvojili većinu u parlamentu – osobito u malim gradovima i naseljima, u kojima oporba ima manju potporu.

Iskrivljeni izborni sustav

Dinamika oporbenog stroja, koji se sastoji od šest stranaka, isto tako nosi rizik i mogućnost za međusobno sukobljavanje. Već postoje naznake borbe za dominaciju unutar Gyurcsanyjeve/Dobrevove Demokratske koalicije (moguće u suradnji s Jobbikom) i Marki-Zaya. Nije vjerojatno da će se oporba razjediniti, ali bi to moglo značajno smanjiti učinkovitost njenog djelovanja.

Nedavno provedena anketa pokazala je da oporba ima svoj trenutak jer je većina od 47 posto ispitanika izjavila kako želi vidjeti Orbanov poraz sljedeće godine. Ali, kako bi se savladala iskrivljenja izbornog sustava, kao što je prilagođeno oblikovanje izbornih jedinica, oporba mora osvojiti najmanje 4 do 5 posto više, kako bi bila sigurna da će poraziti Fidesz.

Oporbeni savez mora savladati i veliko predizborno razmetljivo trošenje Fidesza, koji je obećao trinaestu mirovinu umirovljenicima, porezne olakšice mladima i povrate poreza obiteljima.

Marki-Zay mora izdržati zlobne napade na svoj karakter onih koji su postali najcentraliziraniji, učinkovit stroj za dezinformacije u Europi, koji djeluje bez ikakvog ograničenja sredstava.

Provladina propaganda oslikat će Marki-Zaya kao karijernog ljevičara i starog prijatelja Gyurcsanyja – nepopularnog bivšeg premijera čiju je ženu upravo pobijedio na predizborima – kao i kandidata kojeg podržava EU, koju Orban rutinski podriva i krivi za neuspjehe svoje stranke.

Čak i tako, uz Marki-Zaya kao oporbenog čelnika, mađarsku je vladu moguće pobijediti – nešto što Orban sada shvaća.

Komentirajte prvi

New Report

Close