Tržište rada SAD-a nipošto nije recesijsko, a dobre su i vijesti o inflaciji

Autor: Jeffrey Frankel , 24. srpanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Unatoč samopouzdanju s kojim mnogi analitičari objavljuju da je ozbiljna recesija neizbježna, nema razloga za pretpostavku da će gospodarstvo SAD-a doživjeti veliki pad ove godine ili 2024.

Padobranac iskače iz aviona i otkriva da mu se padobran neće otvoriti. Na putu prema dolje nailazi na čovjeka na zmaju koji ga pita kako je. Čovjek u slobodnom padu uzvraća: “Dobro, za sada!”

Mnogi misle da američko gospodarstvo podsjeća na padobranca. Još od ožujka 2022., kada su Federalne rezerve počele povećavati kamatne stope i smanjivati svoju bilancu, konsenzus među ekonomistima bio je da Sjedinjene Američke Države idu prema tvrdom slijetanju. Mnogi su ekonomisti s pouzdanjem predviđali recesiju u trajanju više od godinu dana, a neki su čak tvrdili da je gospodarski pad već počeo.

Obrnuta krivulja prinosa na tržištima obveznica upućuje na to da se i financijski sektor priprema za recesiju. Zapravo, izraz “recesija” bio je istaknutiji u medijima prošle godine nego što to obično biva tijekom stvarnog pada. To je stajalište očito imalo utjecaja među širom javnosti, a anketa iz svibnja 2022. pokazala je da 55% Amerikanaca vjeruje je da je SAD već u recesiji, u usporedbi s 21% koji se ne slažu.

Ali sva su ta predviđanja bila pogrešna. Američko gospodarstvo nije ušlo u recesiju 2022. niti nužno ide prema njoj u 2023. ili 2024. Slično tome, globalno je gospodarstvo izbjeglo kontrakciju.

Nakon agresivnog monetarnog zatezanja svakako često slijedi pad. Ali to ne znači da je tvrdo slijetanje neizbježno. Na kraju krajeva, kad bi Fed izveo meko slijetanje, ne bi li to nalikovalo našoj trenutnoj situaciji?

Možda se metaforički padobran već otvorio, a ono čemu svjedočimo je postupan, kontrolirani pad američkog gospodarstva. Što predstavlja “meko slijetanje” ostaje otvoreno. Kao što je nekoliko kritičara tvrdilo, malo je vjerojatno da će Fed ostvariti svoj cilj smanjenja inflacije na 2% do 2024. bez naglog povećanja nezaposlenosti i pada BDP-a.

Međutim, meko slijetanje moglo bi se najbolje definirati kao postupno usporavanje rasta proizvodnje i zaposlenosti na razine ispod njihovih potencijalnih i prirodnih stopa, praćeno padom inflacije. Da bi se smatralo mekanim, ovo ekonomsko usporavanje ne smije se razviti u ništa ozbiljnije od vrlo blage recesije.

Ali inflacija ne mora odmah doseći 2%. Iako su zaposlenost i proizvodnja u SAD-u doista usporili u 2022., bilo je to u odnosu na 2021., kada se gospodarstvo brzo oporavilo od recesije prethodne godine. Unatoč monetarnom pooštravanju, BDP je u prosjeku rastao 1,8% u protekla četiri kvartala.

Iznenađujuće, nedavni podaci ukazuju na to da je američko tržište rada ostalo iznimno snažno. U prvoj polovici ove godine rast broja radnih mjesta prosječno je iznosio 278.000 mjesečno. I to je često etiketirano kao “usporavanje”, i ono to i jest – ali samo u usporedbi s 2022.

S obzirom na to da je prosječno mjesečno povećanje zaposlenosti od 2001. bilo 87.000 i da je ukupan mjesečni rast stanovništva otprilike 100.000, trenutna je stopa rasta radnih mjesta brza po bilo kojem relevantnom standardu. Štoviše, stopa nezaposlenosti ostala je stabilna i iznosila je 3,6 posto u lipnju, što je gotovo odgovaralo niskim razinama s kraja 1960-ih.

Trenutno tržište rada nikako nije recesijsko. Ima i dobrih vijesti o inflaciji. Lipanjski indeks potrošačkih cijena (CPI) pokazao je 12-mjesečnu stopu inflacije od 3%. To je znatan pad u odnosu na lipanj 2022., kada je stopa inflacije dosegnula vrhunac od 9,1%.

Pad troškova najma ukazuje na to da će se inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena vjerojatno nastaviti smanjivati. Dio pada ukupne inflacije od 2022. može se pripisati nestabilnim cijenama hrane i energije, koje su također bile među glavnim pokretačima prethodnog inflacijskog vala.

Ali čak i kada se isključe hrana i energija, 12-mjesečna temeljna inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 4,8 % u lipnju, što je smanjenje u odnosu na 6,3 % u listopadu 2022. Inflacija izdataka za osobnu potrošnju, preferirana mjera Feda, iznosila je 3,8% u svibnju, što je pad u odnosu na vrhunac u lipnju 2022. od 7%.

Ozbiljna je recesija mogla omogućiti Fedu da postigne zacrtani cilj smanjenja inflacije na 2% ove godine. Ali ako izbjegavanje socijalnih troškova ozbiljne kontrakcije znači stabilizaciju inflacije na 3-4%, s 2% kao dugoročnijim ciljem, to izgleda kao isplativ kompromis. Takav ishod treba smatrati mekim slijetanjem.

Naravno, u jednom je smislu recesija neizbježna. Svaka ekonomska ekspanzija mora jednom završiti. No, suprotno uvriježenom mišljenju, nije bilo razloga za proglašenje pada 2022., niti je bilo razloga predvidjeti ga ove ili čak 2024. godine. Vjerojatnost recesije je otprilike 15% u bilo kojoj godini. Iako su izgledi za recesiju sada mnogo veći, zbog Fedovog brzog povećanja kamatnih stopa, ipak bih procijenio vjerojatnost da se to dogodi u sljedećih 12 mjeseci na manje od 50%.

Poput padobranca, američko je gospodarstvo iskočilo iz aviona prije više od godinu dana. Trenutno je potaknuto neobično snažnim uzlaznim strujanjem, što sprječava brzo spuštanje. Unatoč samopouzdanju kojim mnogi predviđaju recesiju, padobran bi se još mogao otvoriti kako je planirano, što bi omogućilo gospodarstvu da ipak postigne meko slijetanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close