Sud će odbaciti prijavu tražbine koja nije ispravno podnesena

Autor: Mićo Ljubenko , 15. prosinac 2019. u 22:00

U konkretnom slučaju prijava ne sadrži niti podatke za identifikaciju vjerovnika, nedostaje OIB.

Visoki trgovački sud RH u odluci Pž-6022/19 zauzeo je stav da se prijava tražbine u stečaju odbacuje jer nije podnesena na propisanom obrascu.

Prema odredbi čl. 257. st. 1. SZ-a prijava tražbine podnosi se stečajnom upravitelju na propisanom obrascu u dva primjerka i sadržava 1. podatke za identifikaciju vjerovnika, 2. podatke za identifikaciju dužnika, 3. pravnu osnovu tražbine i iznos tražbine u kunama, 4. naznaku o dokazu za postojanje tražbine, 5. naznaku o postojanju ovršne isprave, 6. naznaku o postojanju postupka pred sudom.

Međutim, podnesena prijava tražbine ne samo da nije podnesena na propisnom obrascu nego ni ne sadrži podatke za identifikaciju vjerovnika (nedostaje OIB), podatke za identifikaciju dužnika (nedostaje OIB), pravnu osnovu za dio tražbine i iznos tražbine u kunama.

Prema odredbi čl. 13.st.4. SZ-a ako podnesak nije podnesen na propisanom obrascu sud će ga odbaciti kao nedopušten. Stoga se u konkretnom slučaju ne primjenjuje supsidijarno odredba čl.109.st.1. ZPP, te nema obveze ni suda ni stečajnog upravitelja na pozivanje podnositelja na dopunu ili ispravak podneska.

Kako prijava tražbine nije podnesena na propisanom obrascu, a nema ni propisani sadržaj, to je pravilno prvostupanjski sud, na temelju odredbe čl. 13. st.4. SZ-a, odbacio prijavu tražbine.

Komentirajte prvi

New Report

Close