Širenje koronavirusa iz zdravstvene pomalo postaje i ekonomska statistika

Autor: Bernard Ivezić , 03. veljača 2020. u 12:46

Od jednog od najvećih online trgovaca AliExpressa, preko Tesle i Applea, posljedice širenja virusa osjećaju i mnogi drugi. Trgovine u Kini zatvorili su Ikea, McDonald’s i Starbucks, a zrakoplovne tvrtke su ograničile međunarodne letove prema kineskim gradovima.

Jedno od glavnih pitanja koje je posljednjih dana iskočilo na internetu je mogu li se kupci AliExpressa, pojedinačno najpopularnije online trgovine u Hrvatskoj po broju isporučenih paketa, zaraziti tim virusom.

Dakako, to nije moguće! Koronavirus, iako se tvrdi da se prenosi zrakom, izvan tijela može preživjeti nekoliko sati dok pošiljke koje dolaze AliExpressom do Hrvatske i EU putuju tjednima. Izravne opasnosti na taj način nema. S tim se slaže i američki CDC.

Gradovi u karanteni
Međutim, u Maleziji je zamjenik ministar zdravstva bio prisiljen umiriti javnost izjavom da pošiljke iz Kine do njegove zemlje putuju barem 24 sata i da toliko dugačak put virus ne može preživjeti. Sami Kinezi otišli su i korak dalje. Express Mail Service u sastavu China Posta objavio je još krajem prošlog tjedna da će sve pošiljke u inozemstvo zadržati određeno vrijeme i dezifincirati prije nego ih proslijedi dalje. Wuhan je zasad prepoznat kao žarište koronavirusa. Navodno, prvi zaraženi slučajevi potiču s tržnice na kojoj se prodavala riba. Kinezi su se pak pokazali inicijalno vrlo uspješnima u držanju kontrole nad širenjem virusa.

Nekoliko velikih gradova stavili su pod karantenu, pohvalili se velikim uspjesima u izgradnji zdravstvene infrastrukture i slično. Broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva manji je od procjena, ali te su brojke počele varirati. Ne bih ulazi u statistiku, jer morbidno je brojati mrtva tijela. No, dok se govori o statistici koronavirusa u zdravstvenom smislu, polako ali sigurno, ta se statistika širi i na onu ekonomsku. Sreća u nesreći je što se pojava koronavirusa poklopila s kineskom Novom Godinom.

Za razliku od zapadnjaka Kinezi Novu Godinu, koja započinje 25. siječnja slave 15 dana i za to vrijeme AliExpress de facto ne radi. Možete kupovati, ali dostave sasvim sigurno neće biti do kraja praznika. Slično je i s mnogim drugim kompanijama u Kini. Kineska vlada je zbog pojave koronavirusa čak odlučila produžiti slavlje Nove Godine, ali i neke veće tvornice prisiliti na kratkotrajno zaustavljanje proizvodnje.

Primjerice, tako je zatvorena nova Teslina tvornica u Šangaju. Svoje trgovine u Kini zbog koronavirusa zatvorili su Apple, Ikea, McDonald’s i Starbucks. Inače, McDonald’su Kina čini devet posto globalnih prihoda, a Starbucks u Kini ima više od 2000 kafića. Prethodno su aviokompanije značajno ograničile međunarodne letove prema Kini. Između ostalog, to su učinili Lufthansa, British Airlines, Air India te velike američke aviokompanije United Airlines i American Airlines. Prema posljednjim informacijama granicu prema Kini zatvorili su Hong Kong, Mongolija i Rusija.

Globalne posljedice
Foxconn, tvrtka koja za Apple proizvodi njegov najvažniji proizvod iPhone, tvrdi da neće biti problema s isporukama, kao i da neće biti usporavanja proizvodnje. No, mnogi se dijelovi, koji se ugrađuju u iPhone, proizvode diljem središnje Kine te postoji mogućnost da dođe do nestašice određenih dijelova. Apple je sredinom prošle godine čak razmišljao da dio proizvodnje iPhonea preseli iz Kine što je Foxconn popratio najavom da će širiti kapacitete u Vijetnamu, Indoneziji, Maleziji, Indiji i Meksiku.

Kada se tome dodaju carine i druge restrikcije koje SAD i EU podižu za kinesku robu, a zbog čega su i neki domaći proizvođači preselili proizvodnju određenih proizvoda iz Kine u Hrvatsku, za očekivati je da će se taj trend nastaviti i zbog ovog, zdravstvenog razloga. I dok iščekujemo prve konkretnije ekonomske statistike o posljedicama koronavirusa važno je primijetiti da je američki FED, koji je ostavio kamatne stope nepromijenjenima, ipak naveo da je epidemija koronavirusa vrlo ozbiljno pitanje čak i za gospodarstvo SAD-a. Potres na burzama u Hong Kongu i na Tajvanu to dijelom objašnjavaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close