Prva žena na čelu Ine nastavlja s investicijama prema OIE i zelenom vodiku

Autor: Siniša Malus , 20. lipanj 2023. u 22:00
Zsuzsanna Ortutay/PD INA

Zsuzsanna Ortutay, dokazana je menadžerica s 25 godina iskustva u različitim ulogama unutar MOL Grupe. Kolege kažu da je stroga, ali pravedna, dosljedna i temeljita.

Péter Ratatics najavio je prošloga tjedna odlazak s mjesta predsjednika Uprave Ine, a na njegovo mjesto dolazi sadašnja članica Nadzornog odbora Ine Zsuzsanna Ortutay. Oboje su kadrovi MOL-a čije je prijedloge o razrješenju Rataticsa i imenovanju Zsuzsanne Ortutay na čelo Ine prošloga tjedna izglasao Nadzorni odbor Ine.

Na čelo naše najveće kompanije Ratatics je imenovan 28. rujna 2022., nakon ostavke Sandora Fasimona. Iako je Fasimon odbacio profesionalnu i operativnu odgovornost za “aferu Škugor”, koja je izbila krajem kolovoza 2022., podnoseći ostavku poručio je da odlazi zbog moralne obveze prema Ini, njezinim vlasnicima i zaposlenicima.

U 2022. 400 mlrd. eura
Rataticsu je tada povjerena uloga da unaprijedi poslovne procese u Ini nakon plinske prijevare koja je uzdrmala ne samo Inu i Hrvatsku, već i cijelu MOL Grupu. Osim stabilizacije kompanije i jačanja sustava kontrole, Ratatics je bio zadužen i za osiguranje kontinuiteta poslovanja. Iako se nekome devet mjeseci može činiti prekratkim rokom za ocjenu, Ratatics je svoju dionicu odradio ostvarivši vrhunske rezultate u jednom od najizazovnijih perioda za energetski sektor i Inu kao kompaniju.

Unatoč ozbiljnim tržišnim i regulatornim potresima (energetska kriza i prekidi u opskrbnim linijama nafte i plina uzrokovani ratom u Ukrajini i povezanim sankcijama protiv Rusije, regulacija cijena, porez na nepredviđenu dobit), Ina je održala stabilnu opskrbu gorivom i plinom te nastavila s provedbom velikog investicijskog ciklusa kako bi osigurala dugoročnu održivost poslovanja. Inina kapitalna ulaganja u 2022., bila su najveća u zadnjih deset godina, ukupno 400 milijuna eura, od čega je 95% uloženo u Hrvatskoj.

Sada, nakon što su postavljeni temelji za izgradnju čvrste budućnosti za kompaniju, Ratatics napušta Inu kako bi se nastavio fokusirati na svoju poziciju izvršnog potpredsjednika MOL Grupe za Usluge kupcima te člana uprave drugih velikih mađarskih kompanija. Rekao je da će i dalje pozorno pratiti daljnji razvoj Ine te biti Inin ambasador u Budimpešti.

Rataticseva nasljednica na čelu Ine Zsuzsanna Ortutay, dokazana je menadžerica s 25 godina iskustva u različitim ulogama unutar MOL Grupe. Ona preuzima kormilo Ine dugoročno, sljedeće tri godine. S njezinim dolaskom dolazi razdoblje stabilnosti i prosperiteta u Ini, vjeruju analitičari. Bit će to prva žena na čelu Ine. Kolege za nju kažu da je stroga, ali pravedna, dosljedna i temeljita, osoba koja zna s ljudima i koja je istinski lider.

Pažljivi promatrači uočit će da Ina nastavlja poslovati i dalje se razvijati pod okriljem MOL Grupe, bez obzira na sve negativne medijske komentare. Ključni ljudi MOL-a jasno su komunicirali kako im je u najboljem interesu da se Ina razvija kao jaka kompanija a velikim utjecajem na energetski sektor u srednjoistočnoj Europi. I s hrvatske strane dolaze poruke koje ukazuju kako u tom smjeru leži zajednički interes dva velika dioničara Ine.

Pioniri na domaćem tržištu
Uspješna Ina u interesu je svih dioničara i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Javnost ne bi smjela nasjedati na priče o propasti Ine koje iznose pojedini “analitičari” jer ih brojke demantiraju. Podsjetimo samo na zloguke proroke koji su najavljivali da će zbog nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka doći do nestašice dizela.

Rafinerija ponovno radi, a nestašica se nikad nije dogodila. U proteklom razdoblju, Ina je podnijela veliki teret energetske krize te je, nije pretjerano reći, bila stup i oslonac tržišta i hrvatskog društva u cjelini. Vrijeme je da vodeći dioničari napokon ostave neke stare priče iza sebe i okrenu se budućnosti.

Ortutay će nastaviti provoditi Ininu strategiju za stvaranje čvrste budućnosti za Inu u sljedećih 20 i više godina provedbom velikog investicijskog ciklusa: Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, vrijedan više od 600 milijuna eura, trebao bi biti gotov iduće godine. Ovo kapitalno ulaganje osigurat će dugoročnu održivost Ininog rafinerijskog poslovanja.

Također, nastavit će se i s jačim iskorakom na regionalna tržišta, sada i s dodatnim motivom širenja tržišne baze za obnovljene riječke rafinerijske kapacitete. Završetkom akvizicije OMV Slovenija koja se očekuje do kraja lipnja, u partnerstvu s MOL-om, Ina će ojačati svoju maloprodajnu prisutnost u Sloveniji i dobiti pristup ključnom tržištu za Rafineriju nafte Rijeka.

U trenutku kad je energetska neovisnost jedna od glavnih geopolitičkih i gospodarskih tema, Ina u program razrade postojećih plinskih polja u Jadranu ulaže kapital koji će potencijalno ići i do 250 milijuna eura. Inina kampanja za izgradnju novih bušotina na moru i potencijalno novih platformi jača povjerenje gospodarskih subjekata i šire javnosti u sigurnost opskrbe u predstojećem razdoblju.

Ratatics svojoj nasljednici ostavlja i strateški važne zelene investicije. U okviru aktivnosti zelene transformacije, Ina je pustila u rad svoju prvu komercijalnu solarnu elektranu u Virju, a uskoro slijedi i druga u Sisku, planiranom budućem centru za zelenu energiju. Očekuje se i pokretanje komercijalne proizvodnje zelenog vodika, najprije u Rijeci, u čemu će Ina biti pionir na hrvatskom tržištu. Kompanija sudjeluje i u natječajima za geotermalne izvore koji su u tijeku.

Kad se gleda aktivnosti koje utječu na poslovne rezultate kompanije, ne smije se podcijeniti ni provedenu digitalizaciju i uvedene inovacije u djelatnosti Usluga kupcima i maloprodaje. Modernizaciju i širenje mreže s više od pet stotina maloprodajnih mjesta uočili su vjerojatno svi koji koriste prometnice, a Inin gastro koncept Fresh Corner postao je značajan maloprodajni brand.

Sve u svemu, može se reći da Zsuzsanna Ortutay dolazi na čelo Ine u jednom od najintenzivnijih razdoblja u povijesti kompanije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close