Podijeljenost nadmašuje suradnju, opasnost od sukoba oko Tajvana raste

Autor: Nouriel Roubini , 07. svibanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Unatoč naporima SAD-a da deeskalira napetosti s Kinom i oprezu kineskih dužnosnika glede ekonomskog odvajanja, pokušaj vraćanja povjerenja između dviju sila čini se uzaludnim.

Nedavno sam nazočio Kineskom razvojnom forumu (CDF) u Pekingu, godišnjem okupljanju visokih stranih poslovnih čelnika, akademika, bivših političara i najviših kineskih dužnosnika.

Ovogodišnja konferencija bila je prva koja je održana uz osobnu nazočnost od 2019. godine, a zapadnim promatračima ponudila je priliku za sastanak s novim kineskim najvišim čelnicima, uključujući novog premijera Li Qianga.

Tijekom našeg sastanka Li je ponovio predanost Kine “reformi i otvaranju”, što je poruka koju su prenijeli i drugi kineski čelnici.

Lijeve šale i grube igre
Lijeva izvanredna duhovitost uvelike se razlikuje od suzdržanijeg ponašanja bivšeg premijera Li Keqianga, kojeg smo upoznali u ranijim godinama kada je bio premijer. Tijekom našeg sastanka nasmijao je glavnog izvršnog direktora Applea Tima Cooka naglas pripisujući svoje radosno raspoloženje viralnoj videosnimci na kojoj Cooku plješću okupljeni tijekom posjeta Appleovoj trgovini u Pekingu.

Čak se našalio na račun videosnimke na kojoj američki zastupnici rešetaju izvršnog direktora TikToka Shou Zi Chewa, koja je također postala viralna tog tjedna. Za razliku od Cooka, istaknuo je, opterećeni šef TikToka nije se smijao tijekom saslušanja u Kongresu.

Lijeva šala uključivala je implicitno upozorenje da, iako su američke tvrtke još uvijek dobrodošle u Kini, kineska vlada može igrati “grubu igru” ako se prema njezinim tvrtkama i interesima oštro postupa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Lijeva prikrivena prijetnja obuhvaća trenutni kineski stav prema SAD-u. Iako viši tvorci ekonomske politike u Kini često govore o otvaranju, kineska politika i dalje daje prednost sigurnosti i kontroli nad reformama. Qin Gang, novi kineski ministar vanjskih poslova, zauzeo je jastrebovski stav tijekom svog govora na Kineskom razvojnom forumu.

Implicitno aludirajući na SAD, Qin je upozorio zapadne sudionike da će, iako Kina namjerava održati otvoreni globalni trgovinski režim, zemlja snažno odgovoriti na svaki pokušaj uvlačenja u novi hladni rat.

U svom nedavnom govoru, američka ministrica financija Janet Yellen nastojala je ublažiti zabrinutost Kine da SAD pokušava “suzbiti” njezin uspon i odvojiti se od njezinog gospodarstva. Nedavne američke mjere kojima se ograničava trgovina s Kinom, pojasnila je, temeljile su se na zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, a ne na pokušaju ometanja gospodarskog rasta zemlje.

No, uvjeravanje Kine bit će teško kada SAD navodno planira uvesti dalekosežna ograničenja za kineska ulaganja u SAD-u i na američka ulaganja u Kini. Do danas kineski dužnosnici nisu bili prijemčivi za napore Yellen i državnog tajnika Antonija Blinkena oko uspostave dijaloga o tome kako maksimizirati suradnju, minimizirati područja sukoba i upravljati eskalirajućom strateškom konkurencijom i suparništvom dviju sila.

Pokušaj zavade EU i SAD-a
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nedavno je održala sličan pragmatičan govor u kojem je ustvrdila da bi se Europa trebala “usredotočiti na smanjenje rizika, a ne na odvajanje” od Kine, ali i naglasila brojne načine na koje kineske politike predstavljaju prijetnju Europi i Zapadu.

Njezin govor nije bio dobro prihvaćen u Pekingu, praktički su je ignorirali kada je u travnju posjetila Kinu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dok je susretljiviji Macron dočekan na crvenom tepihu.

Kina trenutno pokušava unijeti razdor između Europske unije i SAD-a. S obzirom na to da poduzeća sa sjedištem u EU imaju znatne interese u Kini, mnogi europski izvršni direktori prisustvovali su Kineskom razvojnom forumu, dok je prisutnost američkih poslovnih čelnika bila ograničena.

A Macronovi kontroverzni komentari tijekom njegova posjeta u travnju, posebice njegova izjava da Europa ne smije postati “vazal” SAD-a, upućuju na to da je taj napor možda uspio.

Međutim, naknadno priopćenje skupine G7 potvrdilo je stajalište Zapada o Tajvanu i osudilo agresivnu politiku Kine prema tom otoku, a prešutna potpora Kine brutalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu vjerojatno će spriječiti Europu da podlegne napadu šarma.

Predizborno razdoblje u Americi, zajedno sa sumnjom Kine da SAD pokušava obuzdati njezin gospodarski rast, omest će napore na izgradnji povjerenja i smirivanju napetosti između dviju zemalja.

Budući da se i demokrati i republikanci natječu da ih se smatra oštrima prema Kini, kinesko-američki hladni rat vjerojatno će se intenzivirati, povećavajući rizik od eventualnog oružanog sukoba zbog Tajvana.

Unatoč naporima američkih dužnosnika da uspostave zaštitne ograde za strateško tržišno natjecanje s Kinom i inzistiranju kineskih dužnosnika da ih ne zanima gospodarsko razdvajanje, izgledi za suradnju čine se sve manji.

Fragmentacija i razdvajanje postaju novo normalno, sukob i dalje predstoji dvjema zemljama, a opasno produbljivanje tekuće “geopolitičke depresije” gotovo je neizbježno. 

© Project Syndicate 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close