Soros: Opstanak demokracije u SAD-u smrtno je ugrožen

Autor: George Soros , 10. srpanj 2022. u 08:17
Foto: Shutterstock

Prijetnja SAD-u uključuje trenutačni Vrhovni sud kojim dominiraju krajnje desni ekstremisti i Republikansku stranku Donalda Trumpa, koja je te ekstremiste postavila u sastav Suda.

Sjedinjene Američke Države neprekidno razvijaju demokraciju još od svog osnutka 1776., ali je njihov opstanak u smislu demokracije smrtno ugrožen. Za ovu je krizu odgovoran niz slabo povezanih događaja kod kuće i u inozemstvu.

Iz inozemstva SAD-u prijete represivni režimi koje vode Xi Jinping u Kini i Rusija Vladimira Putina, a koji svijetu žele nametnuti autokraciju kao oblik vladanja.

No, prijetnja SAD-u od strane domaćih neprijatelja čak je i veća. Ona uključuje trenutačni Vrhovni sud kojim dominiraju krajnje desni ekstremisti i Republikansku stranku Donalda Trumpa, koja je te ekstremiste postavila u sastav Suda.

Što većinu sudaca Vrhovnog suda čini ekstremistima? Nije to samo njihova odluka da ponište presudu Roe protiv Wade, odlučujući slučaj iz 1973. koji je ženama dao pravo izbora hoće li roditi. Ono što ih kvalificira kao ekstremiste su obrazloženja koja su iskoristili kako bi opravdali svoju presudu i dani pokazatelji koliko daleko su voljni ići kako bi proveli ta obrazloženja.

Sudac Samuel Alito, autor mišljenja većine, svoju je presudu utemeljio na izjavi da Petnaesti amandman štiti samo ona prava koja su općenito priznata 1868., kad je amandman ratificiran. No, to obrazloženje ugrožava i brojna druga prava koja su od tada priznata, među njima i pravo na kontracepciju, istospolne brakove i prava LGBTQ zajednice.

Proveden do logičnog zaključka, ovaj način razmišljanja može čak i dozvoliti državama zabranu međurasnih brakova, kako su neke i činile do 1967. Isto je tako jasno da ovaj Sud planira i pokretanje otvorenog napada na izvršnu vlast. Jedna od posljedičnih presuda Suda oduzela je pravo Agenciji za zaštitu okoliša da izda pravilnik potreban za borbu protiv klimatskih promjena.

Kongres mora djelovati

Ne treba puno kako bi se otkrio zajednički nazivnik nedavnih odluka Suda: podržava slučajeve koje promovira Trumpova Republikanska stranka i slabi ili poništava slučajeve koje podržava Demokratska stranka. Kod razmatranja zakona o oružju, radikalno krilo Suda pažljivo sluša lobi zagovaratelja oružja. Iako je nedavna epidemija masovnih pucnjava stvorila takve nacionalne prosvjede da su čak i neki republikanci podržali novi federalni zakon o oružju, Sud je National Rifle Association nadoknadio gubitak rušenjem zakona koji je dugo važio u New Yorku, a on je propisivao stroga ograničenja za nošenje prikrivenog ručnog oružja (država New York odmah je izglasala novi zakon o oružju koji će vjerojatno isto tako završiti pred Vrhovnim sudom).

Vrhovni je sud bio među najcjenjenijim institucijama u SAD-u. Svojim nedavnim odlukama ekstremisti su njegovu popularnost doveli na povijesno najnižu razinu, a neodobravanje Suda na novu najvišu razinu. Oprečno mišljenje u slučaju koji je poništio slučaj Roe nedvosmisleno kaže da odluke većine “podrivaju legitimnost suda”. Na žalost, manjina će najvjerojatnije dugo vremena ostati manjina jer su ekstremisti mlađi i imaju većinu šest prema tri.

Postoji samo jedan način za obuzdavanje Vrhovnog suda: uvjerljivo pobijediti Republikansku stranku. To bi Kongresu omogućilo zakonsku zaštitu prava koja su bila povjerena zaštiti Vrhovnog suda. Sada je jasno da je to bila velika pogreška. Kongres mora djelovati, počevši sa zaštitom ženskog prava na izbor. Ako je za postizanje istog potrebno izmijeniti taktiku opstrukcije, neka bude tako.

No, kada govorimo o organiziranju uvjerljive pobjede nad radikaliziranim republikancima, protivnici se susreću s gotovo nesavladivim preprekama. Republikanci ne samo da su napunili Vrhovni sud i brojne niže sudove ekstremističkim sucima. U državama kao što su Florida, Georgia i Teksas donijeli su mnoštvo zakona koji glasanje čine vrlo teškim.

Dok su ti zakoni usmjereni na oduzimanje prava Afroamerikancima, drugim manjinama i općenito mlađim glasačima, njihov je konačni cilj pomoći republikancima da pobijede na izborima. Kako je federalni sudac Floride nedavno napisao tijekom rušenja jednog od tih zakona, oni su doneseni “s namjerom restrukturiranja izbornog sustava Floride na način koji pogoduje Republikanskoj stranci u odnosu na Demokratsku stranku”.

Uvođenje represivnog režima

Ti bi zakoni bili dovoljno loši da samo ciljaju na pravo glasa. No, republikanci sada idu i dalje, napadajući procese prebrojavanja glasova i potvrde izbora. Od promjene zakona i činjenja subverzije elektorskog sustava jednostavnijom, do regrutiranja onih koji vjeruju u Trumpovu veliku laž da su mu ukradeni izbori 2020. Gledamo kako republikanci napadaju naš sustav demokracije iz svakog kuta. A i tu radikalni Vrhovni sud odigrava svoju ulogu, uništavajući federalni Zakon o pravu glasa i omogućavajući neprikrivenu stranačku promjenu granica biračkih okruga na štetu prava glasa manjina.

Na sreću, nisam usamljen u tvrdnjama da je opstanak demokracije u SAD-u smrtno ugrožen. Američka je javnost razdražena odlukom o rušenju slučaja Roe. No, ljudi moraju priznati da je odluka ono što je: dio pažljive provedbe plana pretvaranja SAD-a u represivni režim, osobito usmjeren na žene, bez obzira na nesagledive posljedice.

Kako bismo to spriječili, moramo napraviti sve što možemo. Ova borba treba uključivati brojne ljude koji su u prošlosti glasali za Trumpa. Ja podržavam Demokratsku stranku, ali to nije stranačko pitanje. Radi se o ponovnoj uspostavi funkcioniranja dvostranačkog političkog sustava koji je u srži američke demokracije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Oho, gle gle nisam zna da ste takav tip portala da Sorosa stavljate. Interesantno.

New Report

Close