Nova Vlada ima povijesnu šansu da uredi turizam i zaustavi devastaciju

Autor: Marija Crnjak , 23. kolovoz 2020. u 22:00
Foto: DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Hitno treba spriječiti gradnju apartmana koja se nastavila čak i u ovoj godini, urediti pomorsko dobro i zaustaviti interese pojedinaca, lokalnih šerifa i drugih moćnika koji u šaci drže cijele destinacije.

Jasno je da je ovogodišnja turistička sezona u Hrvatskoj završila. Kad se spakiraju zadnji Nijemci, Slovenci, Austrijanci, većina objekata nema drugo nego zatvoriti do proljeća i baciti se na pripremu sljedeće sezone.

Ruku na srce, iako s daleko manjim prihodom nego lani, sezona je prošla bolje nego što se većina nadala i očekivala. Gosti su pokazali izuzetno povjerenje u hrvatski turizam i cijeli sustav, odanost domaćinima kod kojih godinama ljetuju, strast za ljetovanjem koju nije poljuljala ni atmosfera straha koja nas drži cijelu godinu.

Treba im na tome zahvaliti i čestitati im, kao i brojnim poduzetnicima u turizmu koji su ovog ljeta bili u konstantnom stanju kriznog upravljanja. Trebalo je hrabrosti za uopće otvoriti objekt s rizikom od otkaza rezervacija, organizirati poslovanje na posve drukčiji način nego inače, i smiješiti se gostima koji teško da će donijeti ikakvu zaradu. Mnogi su ovih dana i odahnuli.

Nije svima bilo jednako, i neće svi preživjeti ovu godinu. Najozbiljnija je situacija u agencijama, koje se nisu izdigle iznad 10-ak posto lanjskog prometa, kao ni organizatori malih krstarenja.

Unatoč ozbiljnim pripremama i primjeni strogih protokola za zaštitu od zaraze, što ih je puno stajalo, hoteli su u prosjeku u smještajnom segmentu izvukli najdeblji kraj, uz visoke troškove. Kampovi, po kojima je Hrvatska poznata u cijeloj Europi, puno bolje su prošli, uz čini se najmanju korekciju cijena.

Privatni smještaj, iako statistika pokazuje da je imao dosta noćenja, imat će tanak prihod jer je bilo puno popusta i ugošćavanja prijatelja koji su popunjavali rupe.

Ugostitelji dobro prošli

Podaci o fiskalizaciji pokazuju da su ugostitelji na Jadranu poslovali čak i pristojno, i čitavog ljeta tražilo se dodatno osoblje za rad. Morski promet također se pokazao dosta žilav, pogotovo u segmentu vlasničkih brodova, a i čarter je u kolovozu bio pristojno popunjen, iako će zbog egzodusa s glavnih tržišta imati velik gubitak u rujnu i listopadu.

Što slijedi? Po svemu sudeći, vrlo skromna kongresna jesen, jer većina evenata je otkazana ili odgođena za sljedeću godinu. U tom smislu najviše će patiti Dubrovnik, Opatija, Zagreb koji je i zbog potresa turistički najslabiji grad ove godine, na možda četvrtini lanjskog prometa, ako i to.

Pažnja svakog ozbiljnog igrača u turizmu stoga je na sljedećoj godini, u kojoj bi valjda trebalo biti bolje. U tom smislu svaki smješak ove godine se broji, svaka gesta koja je kod gostiju izazvala dobru emociju. U to svakako ulazi i odluka hotelskih kuća da svojim gostima financiraju testiranje na Covid-19 prije rastanka.

Time su hoteli svojim gostima olakšali život i pokazali im da itekako cijene njihov novac i želju da se odmaraju baš u njihovom objektu. Takvi potezi se ne zaboravljaju i hoteli mogu računati da će dio tih gostiju doći prvom prilikom natrag, ili će ih preporučiti dalje, ostaviti recenziju na Bookingu.

Ipak, trebat će i nekoliko godina da se turizam oporavi, i te godine treba pametno iskoristiti. Slika hrvatskog turizma nikad nije bila jasnija nego sada, i Hrvatska nikad nije imala bolju priliku da tu sliku popravi. Ne treba otkrivati toplu vodu, rješenja imamo već na puno papira, imamo puno pametnih ljudi koji znaju što treba napraviti, ali treba krenuti odmah i sad.

Treba modernizirati promociju

Ova surova godina pokazala je uvijek iznova da najmanji problem imaju objekti koji su puno ulagali, luksuzni hoteli i kuće za odmor bile su gotovo popunjene bez korekcije cijena, kao i kvalitetni kampovi, te dobre atrakcije na kontinentu koje su imale veći promet nego lani.

Nova Vlada Andreja Plenkovića može iskoristiti nikad veću stabilnost i sada na početku mandata, uz znatno manji rizik za gubitak glasova, pokrenuti procese koji će dovesti do održivog turizma, uz veću dodanu vrijednost. U ovom slučaju, vrijeme je novac.

Hitno treba zaustaviti devastaciju prostora i gradnju apartmana koja se nastavila čak i u ovoj godini, urediti pomorsko dobro, i jednom za svagda zaustaviti interese pojedinaca, od lokalnih šerifa do ostalih moćnika koji u šaci drže cijele destinacije.

Modernizirati sustav promocije na svim razinama, iskoristiti tehnologiju koja uz manje novca može odraditi i istraživanje tržišta i promociju.

Mjere za to sve postoje, bit će i novca, do idućih izbora birači možda shvate da se stvar isplatila, a možda se pridobiju i neki novi glasovi, tko zna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Količina gostiju je davno premašila ocjenu udobnoga i kvalitetnoga turizma.

Apsolutna zabrana bilo koje daljnje apartmanizacije s ciljem znatnog povećanja kvalitete postoječeg smještaja, a što nudi već profit i zadovoljstvo vlasnika postoječih apartmana i gostiju na njihov ukupan primjeri broj , posebno u vidu prometa, slobodnih i čistih plaža kao i mora.

Min 4 zvjezdice po apartmanu ili zakonski penal-porez od 30Eura/gost po danu.

Ujedno strana potražnja za vlasništvom naših apartmana omogućila bi domaćim prodavateljima  objektivne EU cijene kvadrata i standard EU građanina

New Report

Close