Nešto je trulo, a najveća banka i HNB uporno šute

Autor: Ana Blašković , 26. veljača 2020. u 07:11
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prvi alarm bili su loši maniri – velike korporacije, a posebno banke koje ovise o povjerenju komitenata – rošade u menadžmentu najavljuju mjesecima unaprijed, a ruku pod ruku idu s objavom nasljednika kojeg će stara postava na vrijeme uigrati.

Mjesec dana nakon odlaska Miljenka Živaljića s čelne pozicije Zagrebačke banke, u utorak je Uprava ostala bez još dva člana. Eugen Paić Karega i Nikolaus Maximilian Linarić dali su ostavke na svoje funkcije u Upravi.

Pritom Paić Karega, zadužen za maloprodaju, odlazi iz banke već s 1. ožujka, dok Linarić pod čijom je ingerencijom bilo korporativno, investicijsko i privatno bankarstvo Upravu napušta 1. travnja, ali ostaje unutar UniCredita.

Do imenovanja nasljednika dužnosti će preuzet član Uprave Dalibor Ćubela. Živaljićeva naprasna ostavka, objašnjena osobnim razlozima, raspirila je glasine u bankarskim krugovima o pravim razlozima odlaska prije isteka mandata.

Prvi alarm bili su loši maniri – velike korporacije, a posebno banke koje ovise o povjerenju komitenata – rošade u menadžmentu najavljuju mjesecima unaprijed, a ruku pod ruku idu s objavom nasljednika kojeg će stara postava na vrijeme uigrati.

Kalkuliralo se, između ostalog, da Živaljić odlazi zbog rezultata, odnosno podebljavanja rezervacija koje su nagrizle dobit. Zaba je lani ostvarila 1,56 milijardi kuna (nerevidirane) neto dobiti, gotovo 16 posto manje 2018. što je objašnjeno većim troškovima rezerviranja za sudske sporove.

A onda je Nacional jučer objavio da je HNB-ova supervizija otkrila “goleme propuste u poslovanju, brojne sumnjive transfere ruskog novca i ogromne uplate bez ikakvih provjera pa je Živaljić morao otići zbog zapovjedne odgovornosti”.

Pišu da se razmjeri afere još utvrđuju, sve prati Ministarstvo financija te da su sumnjive i neke uplate tvrtkama Ivana Čermaka. Pisanje Nacionala promptno su demantirali iz Croduxa.

“Želimo obavijestiti javnost kako se tvrtke poduzetnika Ivana Čermaka ne bave i nikada nisu bavile nezakonitim oblicima poslovanja pa tako niti bile uključene u bilo kakve radnje pranja novca”, priopćili su. Iz Zabe samo tišina.

Najveća banka s četvrtinom tržišta sakrila se iza priopćenja o suhoparnog imenovanju na burzi. Supervizijski nalazi zakonom su tajni, no da je nešto trulo kad odleti dobar dio Uprave jasno je iz aviona.

Kad nema informacija caruju glasine, strah i dezinformacije, a to je otrov za povjerenje na kojem počiva financijski sustav. Zato je uporna tišina iz Zabe potpuno nerazumljiva. Ako se nadaju da će koronavirus sve zasjeniti, možda su i u pravu. No, što ako nisu?

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dali ostavke!? Točnije je da su ih Talijani napenalili. Nisu prepoznali da se sprječavanjem pranja novca treba ozbiljnije baviti.

New Report

Close