Lada Tedeschi Fiorio ponovno najuspješnija žena hrvatskog biznisa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. prosinac 2022. u 14:42
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

“Najvažnije je da smo motivirani i unatoč očekivanim izazovima ne ulazimo u zonu panike nego fokusirane navigacije, a to nam omogućuju naša strategija i poslovni plan”, istaknula je. 

Članica Uprave Atlantic grupe Lada Tedeschi Fiorio u četvrtak je na konferenciji “Žene u biznisu” poslovnog magazina Lider, ponovno odnijela titulu najuspješnije žene hrvatskog biznisa.

Potpredsjednica Atlantic Grupe za korporativnu strategiju i rast upravlja strategijama, aktivnostima spajanja i preuzimanja te razvojem novih proizvoda, najuspješnija je četvrtu godinu zaredom.

Njezina upravljačka moć u godinu je dana porasla za 8,6 posto, na 770 milijuna eura, koliko je iznosio konsolidirani prošlogodišnji prihod Atlantic Grupe.

Atlantic Grupa je, kaže Tedeschi Fiorio, spremna na otežane uvjete poslovanja i nižu profitabilnost i u idućoj godini, ali osigurane su pretpostavke za neometan kontinuitet poslovanja.

“Najvažnije je da smo motivirani i unatoč očekivanim izazovima ne ulazimo u zonu panike nego fokusirane navigacije, a to nam omogućuju naša strategija i poslovni plan”, istaknula je.

Drugo mjesto osvojila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, a treće predsjednica Uprave Medical Intertradea Jasenka Joukhadar.

“U ovim kriznim vremenima pokazalo se da je jedan od najvažnijih zadataka lidera prepoznati potrebu za promjenama, a ljude potaknuti da na njih budu spremni brzo reagirati”, smatra Dalić.

Četvrta je predsjednica Philipa Morrisa Zagreb Anita Letici, peta predsjednica Uprave C.I.O.S Grupe Iva Pripuz Špekuljuk, a slijede predsjednica Uprave Raiffeisenbanka Austria Liana Keserić, predsjednica Uprave KTC-a Daliborka Kranjičić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma Nataša Rapaić, članica Uprave Zagrebačke banke Jasna Mandac i članica Koncerna Agram Ivana Bratanić.

Upravljačka moć tristo žena zaposlenih na čelnim položajima u 167 kompanija u Hrvatskoj ove je godine iznosila 47,4 milijarde eura, što je povećanje od 15,8 milijardi eura, to jest 50 posto i rekord otkako postoji Liderova rang-lista.

Žene su prošle godine činile gotovo polovinu svih zaposlenih u Europskoj uniji (EU), njih 46,3 posto, a tek ih je 35 posto bilo na menadžerskim pozicijama.

Nedavno je prihvaćena direktiva o ženama u upravnim odborima čiji je cilj uvesti transparentno zapošljavanje u trgovačka društva na europskim burzama kako bi do sredine 2026. godine najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 posto svih direktorskih mjesta zauzimale žene, rečeno je na konferenciji.

“Razmislimo o kvotama kao privremenoj mjeri koja će biti na snazi točno onoliko koliko bude potrebno da sama pripadnost muškom spolu ne bude skriveni faktor prilikom zapošljavanja”, rekla je direktorica Lider medije Bojana Božanić.

Dvanaestu godinu zaredom Lider je organizirao međunarodnu konferenciju poslovnih žena i sedamnaestu godinu objavljuje godišnju rang-listu tristo najmoćnijih žena, ove godine u suradnji s kompanijom za poslovno izvještavanje Dun & Bradstreet.

Listu 300 najmoćnijih čini 50 predsjednica uprava, 150 članica uprava te 100 predsjednica nadzornih odbora.

Za posebnu listu deset najmoćnijih žena uz upravljačku moć u obzir uzimaju i ‘mekši’ kriterij kao što je utjecaj koji najistaknutije hrvatske menadžerice imaju na poslovanje kompanija i institucija u kojima rade, ali i njihov utjecaj na ukupno gospodarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close