‘Bosanski Berlusconi’ uz medije sada navodno želi preuzeti i vlast

Autor: Saša Paparella , 14. veljača 2014. u 15:49
Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH/Zvonimir Čorić/VEČERNJI LIST

Dio bosanskih političara uvjeren je da iza nereda u nizu tamošnjih gradova stoji njihov kolega, ministar sigurnosti BiH i osnivač medijsko- građevinskog koncerna Avaz.

Neredi u Bosni i Hercegovini nisu u prvi plan gurnuli nekog od vođa pobune, već čovjeka koji bi trebao biti s druge strane barikade- Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti te zemlje i osnivač Avaza, najveće novinske kuće u toj zemlji.

Dok su policajci branili institucije države od izljeva nagomilanog bijesa njenih gladnih građana, ministar Radončić dao je podršku demonstrantima i govorio o "opravdanom narodnom revoltu". Tamošnji mediji ga sada napadaju kao što je i on godinama napadao druge političare u svojim novinama. Tako Saff, blizak SDA, piše da "Radončić, kao vješt manipulator, pokušava iskoristiti proteste i haotičnu situaciju i jeftino se prodati građanima BiH, naročito Bošnjacima kao čovjek u kojeg mogu imati povjerenje". Prozivan je i zbog navodno kriminalnog načina na koji je stekao svoje bogatstvo, a ovih ga dana naročito žestoko napada premijer Federacije BiH, SDP- ovac Nermin Nikšić.  Prozvani Radončić, pod znakovitim naslovom "Pakujte kofere i spremite četkice za zube", oštro odgovara premijeru. "Nermin Nikšić ima nerješive probleme sa privatizacijama i sistemskom korupcijom opljačkanim narodom, a ne ministrom sigurnosti koji neće – čak i kada bi imao zakonske ovlasti za tako nešto – da ohrabruje policiju za tuču sa svojim narodom zbog lopovskih zadnjica i toplih ministarskih fotelja".

 

250milijuna

eura navodno vrijedi Radončićev Avaz

Antikorupcijski zakon, koji njegova stranka Savez za bolju budućnost BiH (SBB BiH) uporno odbija prihvatiti, Radončić naziva "pravnim smećem", te otvoreno govori o "državnoj mafiji", iako je i sam zadnjih godina postao dijelom državnog aparata.  Fahrudin Radončić, koji vrijednost svoje korporacije Avaz procjenjuje na 250 milijuna eura, rođen je u siromašnom mjestu Berane na sjeveru Crne Gore, odnosno u južnom dijelu Sandžaka, nekadašnje turske pokrajine kasnije podijeljene između Srbije i Crne Gore. Odmah po završetku srednje škole počeo se baviti novinarstvom u Podgorici – tadašnjem Titogradu. Uskoro postaje, kako se tada govorilo, 'društveno politički radnik', odnosno dobiva funkciju u SKJ. Rano uviđa opasnost od lidera srpskih komunista Slobodana Miloševića, a kada 1988. javno o tome progovara smijenjen je s funkcije, pa se vraća novinarstvu.

Postaje dopisnik zagrebačkog tjednika Danas. Čim je savezna vlada Ante Markovića liberalizirala zakone osniva vlastitu izdavačku tvrtku pod nazivom Radončić public.  Nisu to bila dobra vremena za poduzetništvo- u Bosni počinje rat, pa Radončić postaje glasnogovornik Sefera Halilovića, načelnika Generalštaba Armije BiH. U opkoljenom Sarajevu 1993. pokreće  mjesečnik Bošnjački avaz, koji je 1995. preimenovan u Dnevni avaz. Projekt se pokazao uspješnim, Avaz postaje najprodavanija dnevna novina u BiH, a Radončićeva izdavačka kuća vremenom kreće i s novim izdavačkim projektima. Kao još nekiizdavači u regiji, nakon uspjeha s medijima prebacuje se u građevinu. Već 2000. sagradio je današnje sjedište bosanske podružnice Hypo banke. Tu nije stao, pa 2004.otvara Radon Plazu, hotel s pet zvjezdica.

Najveći mu je projekt- barem za sada- neboder sa40 katova Avaz Twist Tower, smješten u središtu grada i dovršen 2009, u koji je smjestio svoj koncern.  Iste godine kad je dovršio toranj koji sada dominira Sarajevom, Radončić se uključio u politiku i osnovao stranku. Ojađeni građani te zemlje daju mu podršku i on 2012. ulazi u vladu kao ministar sigurnosti."Na Balkanu je preživjela jedino bošnjačka državna mafija, pala je u Srbiji i Hrvatskoj", izjavio je tom prilikom Radončić. Problem sukoba interesa riješio je razvodom od svoje supruge Azre, kojoj – barem formalno- prepušta izdavački dio svog biznisa. Unatoč uspjesima, Radončića još uvijek nije pravi bosanski Berlusconi. Nije, naime, uspio postao premijer. 

Fahrudin Radončić CV

  • 1957. rođen u mjestu Berane (Crna Gora) 
  • 1978. počinje se profesionalno baviti novinarstvom 
  • 1983. postaje 'društveno politički radnik' 
  • 1988. smijenjen zbog napada na Slobodana Miloševića 
  • 1993.  pokreće Bošnjački avaz, kasnije Dnevni avaz  
  • 2009. osniva Savez za bolju budućnost BiH  
  • 2012. postaje ministar sigurnosti BiH

Komentirajte prvi

New Report

Close