Bivši čelnik velike svjetske tvrtke otkrio najveću grešku kandidata na razgovorima za posao

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2023. u 09:20
Foto: Pixabay

Nažalost, većina kandidata ili ne postavi nikakva pitanja ili pak postave ona koja im neće pomoći u procesu zapošljavanja.

Ključni element pri zapošljavanju je povezanost, ali to je nešto što kandidati često zanemaruju tijekom procesa intervjua. Jedan od razloga za to je što je prirodno uzeti opis posla ili pitanja poslodavca realno i jednostavno dati odgovore na njihova pitanja, piše Businessinsider.

Međutim, kako tvrdi Brandon Southern, koji je radio kao šef analitike za velike svjetske tvrtke poput eBaya i Amazona, da biste se zaposlili, trebate imati više od iskustva. Vi i vaše iskustvo morate biti što je moguće više povezani s poslom za koji se prijavljujete. Problem je u tome što informacije koje vam omogućuju da budete povezani nisu uvijek javno objavljene.

U najčešćem scenariju kandidat pregledava oglas za posao, vidi da postoji nekoliko osnovnih i poželjnih kvalifikacija koje se traži. Potom se kandidat prijavljuje za posao i ako ima dovoljno sreće da ga osoba za zapošljavanje kontaktira, kandidat će imati 30-minutni razgovor s djelatnikom za zapošljavanje kako bi razgovarali o poziciji.

Tijekom razgovora, kandidat će se nastojati predstaviti u što boljem svjetlu, a i poslodavac će također željeti dobro predstaviti sebe i svoju tvrtku, dok će istovremeno procjenjivati kandidata koji će na kraju razgovora imati priliku postaviti određena pitanja. Nažalost, većina kandidata ili ne postavi nikakva pitanja ili pak postave ona koja im neće pomoći u procesu zapošljavanja.

Nedostatak povezanosti

Kandidati će često postavljati pitanja o naknadi, korporacijskoj kulturi, radu na daljinu ili o tome zašto je radno mjesto otvoreno. Ali rijetko koji kandidat postavlja pitanja o detaljima radnog okruženja. Ovo je ključni propust jer bez dodatnih pojedinosti kandidat prepušta prikazati svoju povezanost s poslom tijekom ostatka procesa intervjua.

Preporučeni pristup

Ono što ste trebali učiniti je dati odgovore koji će biti i izravno povezani s poslodavcem koji provodi intervju, ostavljajući ga time da se osjeća kao da savršeno odgovarate toj ulozi.

Zbog toga morate unaprijed prikupiti što više informacija o poslu, timu, okruženju, tehnologiji, izazovima i zašto su ti izazovi važni za posao. To od vas zahtijeva da proaktivno dođete na poziv za zapošljavanje s ovim pitanjima i, ako je potrebno, zakažete dodatni razgovor kako biste postavili dodatna pitanja.

Tijekom razgovora, vaš je cilj što je više moguće upoznati posao, gotovo do točke u kojoj možete vizualizirati kako je danas biti tamo. Kada dobijete ove informacije i jasnu sliku izazova i okruženja, moći ćete prilagoditi svoje odgovore i koristiti se odgovorima koji mogu pomoći tijekom intervjua.

Ako tretirate razgovor za posao kao misiju utvrđivanja činjenica, bit ćete spremni pružiti najbolje odgovore. To će povećati vaše šanse za uspjeh tijekom procesa intervjua. Bez ovih informacija, prepuštate sve slučaju, nadajući se da će poslodavac zaključiti jeste li dobar kandidat za posao, a to, napominje Southern, nikad nije dobra strategija.

Komentirajte prvi

New Report

Close