Znate li da i radna odjeća vaših zaposlenika može biti porezno priznati trošak?

Autor: Filip Jelić , 22. travanj 2013. u 09:38
Thinkstock

Kod nabave radne odjeće potrebno je zadovoljiti određene uvjete, a uvjeti se razlikuju ovisno o vrsti djelatnosti kojom se bavite.

Vodite li računa o tome može li i radna odjeća vaših zaposlenika biti porezno priznati trošak? Kod nabave takve odjeće potrebno je zadovoljiti određene uvjete, a uvjeti se razlikuju ovisno o vrsti djelatnosti kojom se bavite. Tako odjeća koju ste predvidjeli kao radnu može biti potpuno priznati trošak, ali može biti i trošak bruto plaće ili čak oporezovan porezom na dohodak od kapitala. Više o poreznom tretmanu radne odjeće i obuće pročitajte u nastavku.

Porezni tretman radne odjeće i obuće uređen je kroz više različitih Zakona, internih akata poput onih koje su donijeli Hrvatska odvjetnička i javnobilježnička komora, ali i Pravilnikom o posebnoj radnoj odjeći osoba koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s namirnicama, sredstvima za održavanje osobne higijene, njegu i uljepšavanje lica i tijela (npr. kozmetičari, kuhari, konobari, zdravstveni djelatnici, komunalni djelatnici i sl.). Takve osobe obvezne su nositi posebnu radnu odjeću i obuću. Trošak nabave (uz odgovarajuću dokumentaciju) takve odjeće porezno je priznati trošak.

U smislu Zakona o porezu na dobit, radna odjeća i obuća može biti porezno priznati trošak ukoliko nabavljena odjeća i obuća zaista služe u svrhu obavljanja određene djelatnosti te ukoliko postoji jasno specificirana isprava o njenoj nabavi (račun) na temelju koje se može pouzdano utvrditi trošak nabave. Vijek uporabe radne odjeće uglavnom je kraći od jedne godine što  takvu odjeću svrstava u kratkotrajnu imovinu. U tom slučaju nabavljenu odjeću moguće je kod stavljanja u upotrebu jednokratno priznati kao trošak razdoblja. Ukoliko se pak radna odjeća i obuća vode kao materijalna imovina Društva potrebno je o njoj voditi odgovarajuću evidenciju sa podacima o vrsti, količini, vrijednosti, datumu nabave te djelatnicima koji istu koriste. U praksi se evidencija radne odjeće i obuće uglavnom vrši putem reversa kojim djelatnik zadužuje odjeću i obuću te potvrđuje primitak iste.

Zakonom o porezu na dohodak propisano je da radna odjeća (ne i obuća) mora bit obilježena nazivom ili znakom poslodavca (logom) i kao takva je porezno priznati trošak. Ukoliko odjeća nije obilježena znakom poslodavca smatra se primitkom u naravi fizičke osobe (sa svim pripadajućim doprinosima te porezom i prirezom). U slučaju da je odjeća namijenjena članu društva ili nekome iz njegove uže obitelji, a isti nije/nisu zaposlenici Društva trošak nabave takve odjeće i obuće predstavlja dohodak od kapitala na kojeg se obračunava porez po stopi od 40% + prirez. Ako su zadovoljeni uvjeti za potpuno priznavanje troška nabave radne odjeće tada se i pretporez također priznaje u cijelosti.

Kao što je i ranije spomenuto, Hrvatska javnobilježnička i odvjetnička komora donijele su vlastite Pravilnike o službenoj odjeći kojima su detaljno propisane vrste i količine odjeće koju odvjetnici i javni bilježnici (ali i njihovi ostali djelatnici) mogu u određenim razdobljima nabaviti  kao porezno priznati trošak. Troškovi nabave radne odjeće terete javnobilježničke i odvjetničke urede, tj. Društva. OPREZ! I u ovom slučaju odjeća mora biti odgovarajuće obilježena kako trošak nabave ne bi bio proglašen primitkom u naravi (uz obvezu obračunavanja poreza i doprinosa) ili dohotkom od kapitala (uz obvezu obračunavanja poreza).

Na kraju poslovne godine radna odjeća i obuća se rashoduju i uklanjaju iz knjigovodstvenih evidencija (ukoliko takva evidencija postoji) na temelju zapisnika.

Savjetujemo vam da odjeću za slobodno vrijeme, sunčane naočale, kozmetičke preparate te raznu svečanu odjeću ipak ne kupujete na teret Društva. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

Mene isto zanima odjeća za rad ali za zaštitu[/url]. Hvala.


Da li u to ulazi radna odjeća za dimnjačarsku djelatnost?

Da li zna netko?

u državi gdje je i PDV na službeni automobil, te neki njegovi troškovi, porezno nepriznat, izvolite se baviti poduzetništvom i zarađivati za uhljebe[emo_plazi]

Savjetujemo vam da odjeću za slobodno vrijeme, sunčane naočale, kozmetičke preparate te raznu svečanu odjeću ipak ne kupujete na teret Društva.

Šta to znači , da nam sugerirate da oni djelatnici koji po ljetu i suncu na + 50 asfaltiraju ceste nebi imali pravo na sunčane naočale i kremicu ?
A direktor moje tvrtke na poslovni put treba odlaziti u trapericama ?

New Report

Close