Zašto si jedan uspješan direktor nikad ne zadaje ciljeve: ‘Najviše od njih je umjetno’

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2019. u 13:27
Foto: Getty Images

Generiranje vrijednih ciljeva može biti jednako zahtjevno kao i njihovo ostvarenje.

Microsoftov suosnivač Bill Gates koristi OKR metodu koja spaja ambiciozne ciljeve i željene ključne rezultate. Osnivač Virgin Group Richard Branson najavljuje svoje ambicije odmah, bez obzira koliko bile astronomski visoke, piše CNBC Make It. 

No, drugi vođe uopće ne postavljaju ciljeve. Jason Fried, predsjednik uprave softverske tvrtke sa sjedištem u oblaku Basecamp, pripada ovoj skupini i misli da mu to ide u prilog.

„Razlog što ne postavljam ciljeve je taj što su uglavnom umjetni, ako ih izvršite ste sretni, a ako ih ne ostvarite uzrujani ste. A ako ostvarite jedan, zadate si odmah drugi.", rekao je Fried za IN PURSUIT, podcast kompanije Glassdoor. "Nekako, u čemu je poanta?"

Fried ima naizgled jednostavno rješenje: Umjesto da se koncentrirate na specifične ciljeve, jednostavno učinite najbolje što možete, sugerira on.

"Ne bi vam trebao biti cilj da učinite najbolje što možete, nadamo se da ćete ionako učiniti najbolje što možete", rekao je.

Fried koristi trčanje kao primjer. Nekad je bio strastveni džoger i imao je trenutaka kada je želio istrčati dionicu u zadano vrijeme. Ali kad bi jedva promašio svoju metu od šest minuta po milji (1,6 km), uzrujao bi se. Gledajući unatrag, Fried je rekao kako je shvatio da od trčanja ima više nego od postizanja ciljeva.

"Pravo je pitanje, jesam li uživao u trčanju? Jesam li dobio malo svježeg zraka? Osjećam li se kao da sam vježbao? ”Rekao je Fried. "To su pitanja koja trebate postaviti."

Isti mentalitet se može koristiti i na poslu.

Fried je suosnivač Basecampa od 1999. godine, a tvrtka sada ima preko 50 zaposlenih i procijenjeni prihod od 25 milijuna dolara, prema Forbesu. Umjesto da se koncentrira samo na to koliko klijenata je tvrtka zaposlila ili koje ciljeve treba ostvariti, Fried je više usredotočen na postupak.

Umjesto postavljanja ciljeva, evo pet pitanja koja predlaže da postavite sebi dok radite na projektu:

Bih li to ponovio na isti način?

Je li to bilo kreativno izazovno?

Je li bilo zabavno i jesu mi se sviđali ljudi s kojima sam radio?

Jesam li nešto naučio?

Jesu li mi se svidjele odluke koje su usvojene na putu?

"Više se radi o procesu i ishodu nego o postizanju ciljeva", izjavio je Fried u PURSUIT-u. "Zato ne volim postavljati ciljeve."

Komentirajte prvi

New Report

Close