“Svaki put kad čujem da postoji problem, ja vidim priliku. A u Hrvatskoj ima dosta prilika”

Autor: Bernard Ivezić , 04. prosinac 2017. u 15:45
Marom je partner u VC tvrtki Irrational Innovations/Luka Stanzl/PIXSELL

Ulagač i svjetski autoritet za crowdfunding zatečen je lošim stanjem u nas, ali drži da pesimizmu nema mjesta.

Ako se u Africi može pronaći prilike za ulaganja u fintech, onda ih zasigurno ima i u Hrvatskoj, tvrdi Dan Marom, partner u  VC tvrtki Irrational Innovations, koja svoj uspjeh temelji na otkrivanju i investiranju u fintech startupe u subsaharskoj Africi.

Marom je bio glavni gost konferencije CrowdX, koja se u četvrtak i petak održala u Biocentru u Zagrebu. Ovdje je došao kao autor prve knjige o crowdfundingu na svijetu, savjetnik Europske komisije po pitanju buduće regulacije crowdfundinga u Uniji te svjetski autoritet za to područje, koji smatra da će crowdfunding iz biznisa ući i u druge sfere ljudske djelatnosti. No, prva stvar koju je primijetio u Hrvatskoj je pesimizam da se u fintechu ništa ne može učiniti.

"Ovdje sam tek jedan dan, a dosta sam slušao o problemima i lošem stanju. Svaki put kad čujem da postoji problem, ja vidim priliku. A ovdje očigledno ima dosta prilika, posebno u fintechu", kaže Marom. Navodi da je Afrika u mnogo lošijem stanju nego Hrvatska. Ističe da je to do te mjere da je svaka takva usporedba zapravo bespredmetna. No, navodi da, primjerice, fintech ekosistem u Nigeriji broji više od 50 startupa, koji su u posljednje dvije godine privukli 200 milijuna dolara investicija. Trećina ih se bavi mikroplaćanjima, trećina mikrokreditima, a ostali čine novonastale financijske usluge. "U Hrvatskoj sam, čim sam došao, potražio vaše finteche i iznenadilo me da imate igrače poput Oradiana, koji stvarno radi odličan posao u Africi", kaže Marom. 

Dodaje da vidi mnogo prilika za  finteche u Hrvatskoj. Kaže da je čuo da internetska trgovina ovdje nije dobro razvijena, da se iz Hrvatske ne može izravno na Kickstarter kao i da je crowdfunding na mnogo načina regulatorno zakočen. Čuo je i da ovdje nema ni raširenih rješenja za mikrotransakcije, da bi se tržište usporedbi složenih financijskih proizvoda poput kredita i osiguranja moglo dodatno razviti. Isto tako da ima prostora za mikrokreditiranje, kreditiranje kupnji automobila, nekretnina i osiguranja.

"To su sve prilike za hrvatske poduzetnike da ponude rješenja, surađuju s postojećim velikim igračima i pripreme se za promjenu. Nije pitanje hoće li ta promjena doći, jer hoće, pitanje je samo kad će doći i onda ćete već imati biznis koji može samo rasti", kaže Marom. Navodi da u Africi sada svi love priliku, jer 90 posto populacije ima mobitel, a svega 15 posto koristi bankarske usluge. Neki afrički fintechi zato nisu u bankarstvu već razvijaju nove usluge. Jedan, primjerice, iznajmljuje solarne panele i naplaćuje struju koju proizvede po korištenju, i to preko mobitela. "Fintech mijenja ljudske živote nabolje, kao i crowdfunding, koji nije još zaživio u Africi, ali zato raste u EU i proširit će se i u druge sfere života", zaključuje Marom.

Komentirajte prvi

New Report

Close