Warren Buffett MBA studentima: Ovo “razlikuje pobjednika od ostatka čopora”

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2019. u 09:00
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

U 88. godini, Warren Buffett ima mnogo mudrosti – a dijeljenje s učenicima jedna je od mnogih prekrasnih stvari po kojima je poznat.

Jedna lekcija koju CEO Berkshire Hathawaya voli podučavati je važnost razvijanja dobrih osobnih kvaliteta u mladoj dobi, piše za CNBC Make It Tom Popomaronis, stručnjak za trgovinu i viši direktor inovacija proizvoda u grupi Hawkins.

Uspostavljanje dobrih navika – čak i onih malih, poput izgovora “molim” i “hvala” – glavni je ključ uspjeha, rekao je Buffet prošle godine glavnom uredniku Yahoo Financea .

Visoki IQ neće vas istaći 

Buffett je o toj temi govorio u razgovoru s MBA studentima sa Sveučilišta Florida 1998. godine.

Legendarni investitor započeo je svoj govor s malom igrom: “Na trenutak pomislite da sam vam dao pravo – možete kupiti 10% zarade jednog vašeg kolege do kraja njegovog života.”

Odluka bi se trebala temeljiti na zaslugama, savjetovao je Buffett, pa bi bilo mudro odabrati osobu s najvišim IQ, najbogatijim roditeljima ili s najviše energije.

“Nema ništa loše u dobivanju najviših ocjena u razredu, ali to neće biti kvaliteta koja izdvaja pobjednika od ostatka čopora”, rekao je Buffett.

Nastavio je: “Vjerojatno biste odabrali osobu koja ima liderske kvalitete, koja je u stanju navesti druge da ostvare svoje interese. To bi bila osoba koja je velikodušna, poštena i daje zasluge drugim ljudima za njihove vlastite ideje.”

I sada dolazi ono bitno. Osim te osobe, Buffett je rekao učenicima da moraju odabrati još jednog od svojih kolega iz razreda i brzo ga prodaju (riješe ga se) za 10% njegove zarade.

“Ne biste odabrali osobu s najnižim kvocijentom inteligencije”, rekao je. “Pomislili biste na osobu koja vas je odbila, na osobu koja je egoistična, koja je pohlepna, koja je malo nepoštena.”

Ako u sebi vidite neku od tih osobina, možete ih se riješiti. “To je jednostavno pitanje o kojem vi odlučujete”, rekao je.

„Ako zapišete dobre osobine i učinite ih vašom uobičajenom navikom, vi ćete biti onaj od kojeg želite kupiti 10%”, rekao je Buffett. “Ljepota ovoga je da već posjedujete 100% sebe i vi ste zaglavljeni sami sa sobom”.

Buffett je rekao da vidi ljude njegove dobi – ili čak 20 godina mlađe – sa “samodestruktivnim obrascima ponašanja”, i oni su zarobljeni njima.

U suštini, integritet – poštenje, vrlina i moral – može vas stvoriti ili slomiti u profesionalnom svijetu. Ako odlučite da to ne učinite prioritetom, riskirate da ostanete s reputacijom prijetvorne osobe.

Što Buffett traži od zaposlenika

Njegova odluka ne temelji se na poslovnim mjerilima, rezultatima testa ili stupnjevima. Umjesto toga, sve se radi o osobnim kvalitetama.

“Bio je neki tip, Pete Kiewit u Omahi, koji je govorio da traži tri stvari kod zapošljavanja ljudi: integritet, inteligenciju i energiju”, rekao je Buffett. “Da nisu imali prvo, drugo dvoje bi ih ubilo, jer ako nemaju integritet, želite da budu glupi i lijeni.”

Ima smisla – ako nekome ne možete vjerovati da će djelovati s integritetom u situaciji koja to zahtijeva, onda mu stvarno ne bi trebali dopustiti da dođe bilo gdje blizu vas ili vašeg branda.

To postavlja još jedno, teže pitanje: Kako znate kome se može vjerovati?

Na godišnjem sastanku Berkshire Hathawaya 2007. godine, sudionik je pitao Buffetta upravo to pitanje.

Milijarder je uronio u svoje skladište mudrosti i ponudio ovu mudru perspektivu: „Ljudi se prilično brzo razotkriju. Kad mi netko dođe s poslom, stvari o kojima govore, o tome što smatraju važnim – ima mnogo tragova koji dolaze kao posljedica ponašanja.

Nemojte biti netko tko odbija ljude

– Ako želite biti osoba koja je uspješna, koju svatko želi zaposliti, morate izgraditi navike integriteta.

– Postoji nekoliko načina da to učinite:

– Ispunite svoja obećanja

– Budite iskreni

– Budite pouzdani

– Dajte priznanje tamo gdje je zasluženo

– Budite svjesni i emocionalno intuitivni

– Izražavajte poniznost

– Budite spremni priznati kada griješite

– Ponudite pomoć kada je to potrebno

– Tretirajte druge s poštovanjem

– Budite darežljivi

– Budite strpljivi

Inteligencija i ambicija su vrijedne osobine, ali ako vam nedostaje integritet nećete se izdvojiti od drugih – niti će vas zaposliti, barem ne od strane Buffetta.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Svaka čast! U Hrvatskoj je integritet deficitaran, a vjerojatno iz razloga kaj je u korelaciji s intelektom…

Kako bi bilo dobro da i u Hrvatskoj vrijede ta pravila.

New Report

Close