Više od 1000 tvrtki u Europi preraslo fazu startupa, u Hrvatskoj nijedna

Autor: Bernard Ivezić , 31. kolovoz 2017. u 07:46
Od početka 2016. na Starom kontinentu uloženo 21,3 milijarde eura/Thinkstock

Hrvatski Bellabeat nije ušao u izbor jer im je operativno sjedište u SAD-u, a Rimac tek dogovara drugu rundu investicija.

Dok se u Hrvatskoj još skromno priča o ulozi mirovinskih fondova, državnih banaka i institucija u financiranju perspektivnih, novih, domaćih, visoko-tehnoloških biznisa, u Europi je na čelo društva najvećih investitora u takve tvrtke iskočila francuska državna financijska institucija BPIFrance. Prema analizi više od 1000 europskih startupa koji su ušli u fazu ekspanzije i koji iza sebe imaju jednu do dvije runde investiranja, tzv. scaleupa, a što ju je napravio portal Tech.eu, BPIFrance predvodi s 26 investicija u posljednjih godinu i pol dana.

Svoj svome 
Mahom je ulagao u scaleupe koji su tražili do 20 milijuna eura. No, čini se, da je kriterij bio i da scaleupovi budu iz Francuske. U analizi se navode primjeri BPIFranceovih ulaganja u medicinske tvrtke u ekspanziji kao što su MedDay, Physidia i Corwave te IoT scaleup Kelink. Sva četiri su francuski igrači. Švicarski fond Index Ventures drugi je po broju investicija od početka 2016. do sredine 2017. s njih ukupno 24.

Fond koji je izravno zastupljen u Ženevi i San Franciscu mahom je bio zainteresiran za fintech scaleupove, a kao veće poslove spominju se ulazak u suvlasništvo njemačkog scaleupa Raisina i britanskog Funding Circlea. Na trećem mjestu po broju investicija je britanski Balderton Capital koji je napravio 20 investicija, primarno u britanske fintech scaleupove poput Revoluta i Nutmega. No, za razliku of BPIFrancea, Balderton je ulagao i u njemačke igrače poput Dubsmasha.

Na popisu najvećih investitora u europske scaleupove još su HV Holtzbrinck Ventures i IDInvest Partners svaki s po 19 investicija. Zatim Accel Partners, Bessemer Ventures Partners, Creandum, e-ventures, Northzone i Partech Ventures s po 14 investicija svaki. Tu su još Sunstone Capital (13 investicija), Intel Capital (12), Sequoia Capital (11), te 83North, Atomico i Battery Ventures s po 10 investicija. Ukupno je u posljednjih godinu i pola u ekspanziju tvrtki koje su prerasle startup fazu uloženo 21,3 milijardi eura. Ugovoreno je 1037 investicija. Najviše se ulagalo u financijske scaleupove, medicinske i one koji se bave transportom i dostavom. Hrvatska se u istraživanju ne spominje. Dio razloga je što prema kriterijima, koje je postavio Tech.eu, nema scaleupa. 

Domaće snage 
Izuzetak bi mogla biti tvrtka Rimac Automobili, koja uspješno raste i prikuplja kapital, ali tek je u procesu dogovora druge runde investicije. Bellabeat, pak, operativno ima sjedište u SAD-u, a ne u Hrvatskoj pa nije ušao u izbor. Najviše investicija u scaleupove u Europi ima Velika Britanija, koju u tome ne sputava ni Brexit. Tamo su u godinu i pol napravljene 220 investicije teške pet milijardi eura.

Slijedi Izrael sa 188 investicija vrijednih 3,8 milijardi eura. Njemačka je na trećem mjestu sa 140 investicija od 3,2 milijarde eura. Francuska je četvrta sa 166 investicija teških 2,8 milijardi eura i na petom mjestu je Švedska sa 64 investicije vrijedne 2,15 milijardi eura. Uvjerljivo najveća investicija u Europi unazad godinu i pol je u švedski Spotify, koji je u posljednjoj rundi privukao 909 milijuna eura.

Britansko online modno carstvo Fartech na drugom je mjestu s prikupljenih 461 milijun eura. VR gaming scaleup Improbable na trećem je mjestu s 455 milijuna eura. Na popisu 10 najvećih investicija ima biznisa koji sliče američkim pandamima poput Gett-a i Cabifya koji se mogu uspoređivati s Uberom, a privukli su 364 i 200 milijuna eura investicija. 

Najveći investitori u startupe u EU po broju investicija 

  • 26 BPIFrance
  • 24 Index Ventures
  • 20 Balderton Capital
  • 19 HV Holtzbrinck Ventures

Komentari (3)
Pogledajte sve

Oradian i Madbarz?

Hrvatska je crna rupa za startupe. Ako se obratiš njemačkim ili francuskim fondovima odhebat će te u skokovima, ulažu samo u domaće (toliko o zajedničkom EU tržištu). A mi svoje domaće nemamo, ne stignu političari jer stalno izlaze nevi modeli tih BMW-a pa treba uvijek iznova listat kataloge koji ćemo model kupit za svitu političara.

Mi smo sami kreatori svoje propasti

zato su kd nas 1000 politicara izrasli u bogatune.

New Report

Close