Vaš zaposlenik kralj je skupljanja prometnih kazni? Ovo trebate znati

Autor: Antonio Prtenjača , 24. travanj 2013. u 08:00
Ilustracija; Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Prilikom obavljanja redovnih djelatnosti društva djelatnici vrše dostave po gradu pri čemu često parkiraju vozila na nedozvoljenim mjestima.

Piše: Antonio Prtenjača, info@poreznaklinika.com

Na e-mail Porezne klinike ovih dana je stigao jedan zanimljiv upit koji se odnosi na porezno gledište plaćenih novčanih kazni za počinjene prometne prekršaje koje su počinili djelatnici društva.

Prilikom obavljanja redovnih djelatnosti društva djelatnici vrše dostave po gradu pri čemu često parkiraju vozila na nedozvoljenim mjestima, o čemu vlasnik vozila, društvo, dobiva obavijest o počinjenim prekršajima, te je istu primorano platiti. Pitanje se konkretno odnosi na to treba li društvo plaćene kazne tretirati kao primitak od nesamostalnog rada djelatnika koji su počinili prekršaj, te u skladu s navedenim je li potrebno obračunati i uplatiti zakonom propisane obveze za javna davanja?

Dohotkom od nesamostalnog rada se smatra razlika između primitaka i izdataka nastalih u poreznom razdoblju. Isto tako, plaćom se  smatraju svi primici u novcu ili naravi koje poslodavac isplaćuje ili daje po osnovi radnog odnosa.U skladu s odredbama poreza na dohodak kazne koje plaća društvo za prometne prekršaje koje počine djelatnici društva ne mogu se smatrati njihovim priljevima po osnovi radnog odnosa za to društvo, pa se po takvoj osnovi ne može utvrđivati porez na dohodak od nesamostanog rada. Međutim, odredbama zakona o porezu na dobit propisano je da se porezna osnovica povećava i za kazne koje izriče mjerodavno tijelo, pa je društvo obvezno za iznos plaćenih kazni za počinjene prometne prekršaje uvećati osnovicu poreza na dobit.

Komentirajte prvi

New Report

Close