Uspješni po ulaganjima i danas rastu

Autor: Bernard Ivezić , 10. ožujak 2017. u 08:13
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Mate Rimac od investicije broj zaposlenih povećao gotovo sedam puta, broj radnika rastao svima.

Svi hrvatski startup rekorderi u prikupljanju investicija unazad pet kalendarskih godina pretvorili su se u milijunske biznise, a s izuzetkom jednog, svi posluju s dobiti, pokazalo je istraživanje Poslovnog dnevnika. Najuspješniji je Mate Rimac s Rimac Automobilima.

Želi tvornicu
On je u 2014. godini primio najveću startup investiciju u Hrvatskoj. Riječ je o 75 milijuna kuna ulaganja od grupe investitora čime je tvrtku koja je tu godinu zaključila s prihodom od 10,6 milijuna kuna i neto dobiti od 621,4 tisuće kuna utrostručio u prometu već iduće godine. Te 2014. godine imao je 33 zaposlena, a do danas je narastao na više od 200 zaposlenih. Rimac je sada u pripremama za drugu rundu investicije zbog koje se očekuje da će ove godine vinuti ukupna ulaganja u hrvatske startupe na novi rekord. U 2014., baš zbog njegovog ulaganja, ukupne investicije u hrvatske startupe skočile su na 163,58 mil. kuna. Drugu rundu ulaganja, kako je objavio, planira iskoristiti za otvaranje tvornice baterija i pogonskih sustava za električna vozila. Hrvatski startup rekorder u prikupljanju investicija iz 2013. godine, Degordian, drugi je po dosegnutim prihodima.

 

Petrušić

Želio sam živjeti i raditi u Hrvatskoj, a sa šest narasli smo na 38 radnika.

Doselio iz Švedske
U startup Daniela Ackermanna, koji je razvio metriku i cijeli niz softverskih alata za digitalni marketing, prije četiri godine 7,5 milijuna kuna uložio je slovenski fond RSG Kapital. Degordian je, prema podacima Poslovne Hrvatske, u 2015. godini zabilježio rast prihod od 50,2 posto na 15,1 milijun kuna uz neto dobit od 136,8 tisuća kuna. Pri tome je udvostručio broj zaposlenih na 47. Startup koji je dobio najveću investiciju u 2015. godini, proizvođač računalnih igara Lion Game Lion, i to od švedskog gaming studija Starbreeza, treći je po visini prihoda. U 2015. godini utržio je 10,8 milijuna kuna uz rast od 87,3 posto u odnosu na godinu prije. Godinu je zaključio s neto dobiti od 718,9 tisuća kuna.

Nikica Petrušić, suosnivač Lion Game Liona, koji se odlučio vratiti iz Švedske kako bi živio i radio u Hrvatskoj, kaže da su krenuli sa šest zaposlenih, a danas ih imaju 38, ne samo u Hrvatskoj već i po Europi i u SAD-u. "Radili smo na dodacima za igru Payday 2, a posljednjih godinu i pol dana razvijamo vlastitu igru RAID: World War 2 koju planiramo izbaciti na tržište tijekom ove godine", kaže Petrušić. PhotoMath Damira Sabola, hrvatski startup koji je dobio najveću investiciju u 2016. godini, tek je osnovan. PhotoMath je lani dobio investiciju od 21 milijuna kuna od američko-kineskog VC fonda Cherubic Venturesa. Međutim, Sabolova tvrtka MicroBLINK iz koje se PhotoMath razvio kao spin-off od 2013. do 2015. povećala je prihod s 1,7 na 5,3 milijuna kuna, a neto dobit s 639,3 tisuća na 1,39 milijuna kuna. Sabol kaže da su lani narasli na 25 zaposlenih.

Jedini s gubitkom
Posljednji na ljestvici rekordera je portal grupne kupnje KupiMe. Ovaj startup, kojeg je osnovao i zatim prije nekoliko godina prodao Vanja Sertić, u 2012. godini bio je najuspješniji hrvatski startup u prikupljanju investicija. Tada je u njega 22,5 milijuna kuna uložio američki fond iEurope Capital koji je investiciju kanalizirao preko mađarske podružnice. KupiMe je prema podacima Poslovne Hrvatske u 2015. godini zabilježio rast prihoda od devet posto na 3,3 milijuna kuna i jedini u ovom društvu imao gubitak, 1,1 mil. kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

moj prijedlog vam je da napišete članak o koristima kakve imaju investitori od ulaganja u domaće startupove

New Report

Close