U doba krize odlučila raditi za sebe: ‘Sloboda koju sam dobila nema cijenu’

Autor: Tomislav Hrastovčak , 08. siječanj 2014. u 13:47
Maja Benčić (Foto: Mario Poje)

” Volim živjeti ovdje, ali rad sa strancima je svakako dobra opcija”, kaže dizajnerica.

U rubrici Moja ideja predstavljamo tvrtku Fritula d.o.o. iz Rijeke, koja se bavi web i grafičkim dizajnom. Fritulu je 2008. godine pokrenula Maja Benčić, koja je ujedno i jedini vlasnik i zaposlenik.

"Oko pet godina sam radila u nekoliko tvrtki kao dizajnerica i s vremenom sam dobivala sve više upita za posao, a to mi je oduzimalo previše vremena pa sam morala odlučiti ili raditi za sebe ili ostati u firmi i odbijati poslove. Logičan izbor je bio da probam raditi sama, to mi je bio izazov i bila sam jako motivirana. Financijski je bilo teže, ali sloboda koju sam dobila nema cijenu (možda i ima, ali je svakako previsoka)", otkriva nam Maja što ju je zapravo potaknulo na pokretanje vlastitog biznisa.

U privatne vode krenula je u vrijeme kada je već počelo krizno razdoblje u gospodarstvu. Pokretanje posla u vremenu krize pritom donosi donosi mnoge negativne strane, ali i neke pozitivne. "Pozitivne strane su osvještavanje činjenice da ti nitko ne može garantirati stalni posao i prihode te ohrabrenje koje iz toga proizlazi i omogućuje ti da pokreneš sam svoj posao. Povrh toga, sloboda koju to donosi ima puno pozitivnih aspekata. Negativne strane su pak problemi s naplatom i niže cijene", tvrdi Maja Benčić.

Poduzetna dizajnerica osvrnula se i na primjere loše i dobre prakse među domaćim novim tvrtkama. "U Hrvatskoj ima puno kvalitetnih firmi u ovoj branši. Loša praksa je očekivati da će zaposlenik koji radi za plaću biti jednako motiviran kao i vlasnik firme, pogotovo u ovom poslu gdje nije toliko teško raditi kao freelancer. Jedino firme koje ulažu u svoje zaposlenike i nude dodatne pogodnosti mogu raditi kvalitetno i biti uspješne", kaže.

Maja nam je otkrila i koji su joj uzori u poslu. "Pošto radim sama, odnosno nemam nikog zaposlenog osim sebe, uglavnom su mi uzori pojedinci koji su dobri u svom poslu, bez obzira gdje rade. Osim toga, divim se domaćim web tvrtkama koje dobro rade posao, kao što su Web Burza, Nivas, Infinum, UX passion, Creative Nights, Blagonići…", ističe vlasnica Fritule.

Govoreći o svojim poslovnim uspjesima, Maja Benčić izdvaja portal Zdravu kravu kao jedan od najzanimljivijih projekata na kojima je radila, a od novijih ističe rad na web stranici Gradske knjižice Rijeka u timu Pet nula. Što se tiče projekata koje radi sama, ciljana publika su joj ili agencije za koje radi u outsourceu ili manji klijenti. Dugoročni cilj joj je raditi zajedno u timu s drugim malim tvrtkama, i to na većim projektima.

Maja među ostalim kaže kako nema ambicija raditi u stranoj zemlji. " Volim živjeti ovdje, ali rad sa strancima je svakako dobra opcija", kaže dizajnerica. Na kraju nam je kazala i svoj recept za sve ostale koji žele pokrenuti biznis: "Iz mog iskustva najbitnija je motivacija i upornost, ali prije svega ljubav prema poslu koji radiš i spremnost na učenje."

Komentirajte prvi

New Report

Close