Od voditelja obiteljskoga restorana u Rakitju do najvećih uvoznika i distributera staklenih boca u Hrvatskoj. Najkraći je to opis poslovnoga puta supružnika Ljerke i Vladimira Sakača. Njihova poslovna priča počinje još 1982., kad su se, s roditeljima Ljerke Sakač, odlučili posveti vođenju restorana "Bumbar", čije ime i danas nose.
Uvidjevši da vinari čija su vina u restoranu prodavali nisu u mogućnosti kupiti boce, odlučili su se sami prihvatiti njihove nabave za proizvođače vina s kojima su tada surađivali. "Malo smo se propitali, došli do proizvođača u Italiji i prvi kamion je bio tu. Sve se odvijalo neplanirano", prisjeća se Ljerka Sakač. Kako vinari nisu mogli platiti boce, prvi poslovi odvijali su se u obliku kompenzacije. "Mi njima boce, oni nama vino", objašnjavaju. Neplanirani se potez pokazao pravim pogotkom, obitelj Sakač odlično je izabrala poslovnu nišu. Danas, i u vrijeme krize, tvrtka Bumbar ostvaruje višemilijunske prihode i dobit. Samo u 2012. uprihodovali su 25 milijuna kuna, ostvarivši rast od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu. U ovoj se, kaže Vladimir Sakač, nadaju ako ne malom rastu, onda barem zadržavanju na lanjskim brojkama. Iako su im dobavljači povećali cijene, neće, kažu, dizati svoje, a na uštrb vlastite marže.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.kad već nema proizvodnje barem nek se trguje…
Uključite se u raspravu