Suvlasnik Infinuma uložio u startup srednjoškolca iz Karlovca, svoju inačicu žele donatori iz čitavog svijeta

Autor: Bernard Ivezić , 28. ožujak 2017. u 10:17
Albert Gajšak (u sredini) s ocem i bratom

Dok sam mu se žalio da nemam za gablec, Car mi je predložio da umjesto donacije dogovorimo investiciju, kaže Gajšak.

Prva hrvatska ručna gaming konzola MAKERbuino u manje od tri dana prikupila je više od četiri petine traženih sredstava.

U ponedjeljak, pred zaključivanje ovog broja Poslovnog dnevnika, bila je na prikupljenih 8573 dolara od traženih 10 tisuća. Svoju inačicu kroz donacije zaželjela su 182 donatora iz Hrvatske, SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije, Francuske, Njemačke, Španjolske, Japana, Nizozemske i drugih zemalja. Albert Gajšak, 18-godišnjak iz Karlovca, koji završava gimnaziju i za sebe kaže da je tehničko znanje za projekt stekao proučavajući tutorijale na internetu, oduševljen je što preko Kickstartera već ima 200 narudžbi za svoju gaming konzolu. "Protekla dva mjeseca smo u beta testingu prodali sto konzola, a sad u tri dana njih 200", kaže Gajšak. MAKERbuino je pandan ultrapopularne japanske ručne gaming konzole Game Boya, koji je na tržište 21. travnja 1989. izbacio Nintendo.

Za uzore je imala open source Arduino konzole Gamebuino i Arduboy, a Gajšak kaže da se njegova retro konzola od konkurencije razlikuje po tome što je kupac sastavlja sam. "MAKERbuino je Do It Yourself (DIY) proizvod, što znači da ga korisnik sam sastavlja i pri tome uči i elektroniku i informatiku, a ako želi može je i hakirati", pojašnjava Gajšak. Konzola je tek dio šire priče u koju se Gajšak upustio unazad nekoliko mjeseci. On se, iako tek završava srednju školu, već bacio u biznis. Pri kraju je s osnivanjem svog startupa, ima međunarodne poslovne savjetnike, podršku velikih igrača iz hrvatskog startup ekosustava te čak i investitora. U njegov startup Circuit Mess uložio je Tomislav Car, suosnivač i direktor najveće hrvatske tvrtke za proizvodnju mobilnih aplikacija Infinuma.

 

Sučić

Albert Gajšak je kao Nenad Bakić, ali bez para. Ima ljubav i strast za biznis.

Car je, kako doznajemo, kao dijete živio ulaz do Gajšaka, a unazad godinu dana podržao ga je na natjecanjima iz robotike i elektronike. "Car mi se javio lani kad čuo da radim MAKERbuino. I dok sam mu se žalio da nemam novca za gablec u školi i da štedim na šišanju kako bi mogao financirati razvoj, on mi je predložio da umjesto donacije dogovorimo investiciju", kaže Gajšak. Dodaje da jedino što ne može komentirati je iznos te investicije.

Navodi da je podršku dobio i od HUB385 u koji je inicijalno bio došao kao član startup tima koji je ušao u predinkubacijski program Generator Luke Sučića. "Albert Gajšak je kao Nenad Bakić, ali bez para. Ima ljubav i strast za biznis i veliki potencijal", kaže Sučić. Podršku Gajšaku dao je i stručnjak za crowdfunding Hrvoje Hafner. On ga je nagovorio da lansira kampanju upravo na Kickstarteru, jer pokriva trostruko veće tržište od Indiegogoa. Usto ga je spojio s regionalnim Kickstarter rekorderom Nikom Klanšekom, Slovencem koji je prije dvije godine u kampanji za svoj pametni kotač FlyKly skupio 701,2 tisuća dolara donacija. "Neću zaustaviti kampanju na 10 tisuća dolara nego idem u produžetke", zaključuje Gajšak.

Komentirajte prvi

New Report

Close