Sustavi računalnog vida koji pomažu vozačima

Autor: Marta Duić , 12. studeni 2014. u 22:01
Projektni tim čine profesori s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Fakulteta prometnih znanosti te mladi istraživači

Aktivnosti se odvijaju u okviru istraživačkog projekta VISTA koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sustavi računalnog vida koriste kamere i računala ugrađena u vozilo u svrhu interpretacije prometnih scena u naprednim sustavima za asistenciju vozaču. Inovacijske aktivnosti odvijaju se u okviru dvogodišnjeg istraživačkog projekta "VISTA – Sustavi računalnog vida za povećanje sigurnosti prometa" koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

"Ideja za inovaciju potaknuta je potrebom za povećanjem sigurnosti u prometu, a ključna 'sirovina' koja je preduvjet za ostvarenje inovacija je – znanje", kaže voditelj projekta VISTA prof. Sven Lončarić. Projektni tim sastoji se od devet profesora s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Fakulteta prometnih znanosti te osam mladih istraživača financiranih iz sredstava projekta."Jedan od izazova s kojim smo se susreli u projektu je jačanje dijaloga između akademskog i industrijskog sektora, što je jedan od najvećih izazova i u drugim zemljama svijeta. Tvrtke često nisu upoznate s koristima koje bi mogle ostvariti u suradnji s akademskim sektorom, a s druge strane fakulteti nisu svjesni potreba gospodarstva", tvrdi Lončarić.

Objašnjava kako je u okviru projekta predložen razvoj sedam inovativnih automobilskih sustava računalnog vida koji uključuju pomoć pri parkiranju kombiniranjem slika okoline dobivenih pomoću više kamera ugrađenih u vozilo, detekciju i raspoznavanje prometnih znakova, razdjelnih linija prometnih traka, svjetala vozila te raslinja uz cestu s ciljem procjene prometne infrastrukture, upozorenje na opasnost od sudara i napuštanja prometne trake te raspoznavanje mentalnog stanja vozača.

Da bi se ostvarene inovacije i rezultati istraživanja pretvorili u komercijalne proizvode tim je svjestan da su im potrebni gospodarski partneri. "Kako bismo našli takve gospodarske partnere među poduzećima u Hrvatskoj, u projektu smo zamislili i niz aktivnosti umrežavanja s poduzećima u automobilskom sektoru. Organiziramo radionice u kojima sudjeluju predstavnici automobilskih tvrtki te sastanke sa zainteresiranim tvrtkama. Do sada smo se sastali s 20-ak hrvatskih tvrtki, među kojima smo naišli i na vrlo izgledne i zainteresirane industrijske partnere", konstatirao je Lončarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close