Studentske ideje za pomoć osobama s invaliditetom

Autor: Marta Duić , 20. srpanj 2016. u 13:47
Tomislav Miletic/PIXSELL

Na studentskom natjecanju prijavljeni ardovi na temu Pomozi osobama s tjelesnim teškoćama

Mateo Sokač, student IT- na Rochester Institute of Technology Croatia, Ivan Jureša student Računarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci te Ivan Brlas ušli su u finale studentskog natjecanja Elekroboj u kojem su predstavili svoju ideju Pametni štap za slijepe i slabovidne. Kako kažu, za Elektroboj su saznali slučajno na Fakultetu elektrotehnike i računarstva gdje je bio postavljen štand, za kojim su članovi e-studenta promovirali natjecanje.

˝ Od početka smo se svi složili da želimo napraviti uređaj koji je vezan za temu: „pomozi osobama sa tjelesnim poteškoćama“. Smatrali smo da je obujam onoga što se može napraviti vezano za tu temu puno veći, od druge teme koja je glasila: „educiraj“, gdje je svrha bila stvoriti uređaj ili platformu koja bi služila za educiranje ljudi o tehničkim znanostima. Naravno, sama ideja da imamo priliku napraviti nešto što bi moglo na određen način znatno poboljšati nečiju kvalitetu života, bila nam je motivirajuća˝, pojasnio je Ivan Brlas.

Pametni štap je bio samo jedna od deset ideja na koje je ovaj studentski tim došao, no od svih su se odlučili baš za njega jer ima veliki potencijal, kako za nastavak natjecanja, tako i potencijal u velikoj pomoći osobama s invaliditetom, u ovome slučaju, slijepim i slabovidnim osobama.

˝Vjerujemo da ovaj štap ima svijetlu budućnost na tržištu. Dalje ćemo nastaviti raditi na njemu, sve dok ne budemo zadovoljni sa krajnjim prototipom koji ćemo pokušati plasirati na tržište. Naš Pametni  štap je jako koristan, najviše zbog toga što može slijepoj ili slabovidnoj osobi puno više približiti osjećaj za prostor i objekte koje se nalaze oko osobe, također, u sebi ima GPRS sustav za dojavu lokacije štapa ukoliko se osoba izgubi te senzor koji može osjetiti dali je osoba izgubila štap,  i sam dojaviti lokaciju˝, objašnjava Brlas.

Put do proizvoda

Kako kaže Brlas, planiraju se prijaviti u jedan od poduzetničkih akceleratora ili inkubatora te kroz vodstvo mentora skupljati iskustvo i investicije, koje bi dovele do toga da prototip postane proizvod.

˝Pametni štap je uvelike inovativan prototip, uzevši u obzir trenutne funkcije i mogućnosti koje ima. Fokusirali smo se maksimalno na to da zaista ovim projektom pomognemo nekome poboljšati kvalitetu života. Nažalost za sada još uvijek nismo testirali štap na pravim korisnicima, ali to nam je u planu napraviti što prije kako bi znali dali idemo sa svime u pravome smjeru. Otkako je završio Elektroboj, kratko smo popričali o budućnosti ovog projekta i složili smo se da moramo dalje raditi na tome jer naša ideja ima svijetlu budućnost, kako za nas tako i za osobe kojima može biti od velike pomoći˝, poručuje Brlas.

Pomoć glazbenim entuzijastima

Želju za pomaganjem osobama s tjelesnim oštećenjem imali su i finalisti s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Antun Skurić, Milenko Šaponja i Ivan Bebić koji su osmislili GuitarFriend. Kao što mu već samo ime govori ova inovacija prijatelj je osobama s invaliditetom u postupku učenja sviranja i samog sviranja gitare.

˝Do ove godine teme s kojima se natjecatelji prijavljuju na Elektroboj su bile slobodnog odabira te je naša prvobitna ideja bila drukčija, no ove godine došlo je do promjene te su teme natjecanja bile unaprijed definirane: edukacija i pomoć osobama s tjelesnim oštećenjima. Budući da je naša prvobitna ideja također bila vezana uz gitaru te da je Antun strastveni svirač iste, došli smo do ideje s kojim bismo zapravo objedinili obje teme. No, on nije namijenjen samo osobama s tjelesnim oštećenjima, njega može koristiti svaki glazbeni entuzijast koji želi samostalno naučiti svirati gitaru. Nakon predaje završne projektne dokumentacije i ocjenjivanja žirija, konačno smo krajem travnja ušli u finale kao jedan od pet timova te su nam odobrena sredstva u iznosu od 2500 kuna kako bismo stvarno to fizički izveli˝, objašnjava Milenko Šaponja.

Studentski centar karijera

Antun i Milenko bili su zaduženi za razvoj i tehničku realizaciju proizvoda, a Ivanova uloga bila analizirati tržište te osmisliti poslovni plan. Također, budući da je paralelno i student Glazbene akademije imali su potporu i u glazbenom pogledu. Njihov proizvod GuitarFriend elektronički je uređaj koji se pričvrsti za gitaru na području rezonantne kutije instrumenta te tako zamjenjuje jednu ruku i omogućuje korisniku sviranje. On omogućuje osobama s privremenim ili trajnim invaliditetom sviranje gitare i uređaj je još u fazi razvoja, a njegova najveća prednost je što nema izravnu konkurenciju.

˝Na završnoj prezentaciji smo donijeli GuitarFriend-a i zasvirali na gitari, pritom svima pokazali uživo kako to funkcionira i zvuči. Prilikom prijavljivanja na Elektroboj, nismo ni razmišljali o nikakvih daljnim koracima te bi pobjeda na tom natjecanju bila bi i više nego uspjeh za nas. No, kad su nam nakon samog natjecanja prišli profesori te predstavnici renomiranih hrvatskih tvrtki shvatili smo da bi bilo glupo ne nastaviti s tom idejom. Kao najrazumnije rješenje, prijavili smo se u program Studentskog poduzetništva u centru karijera FER-a (SPOCK) te kroz nekoliko krugova odabira ušli u program kao jedni od četiriju timova. Program traje deset mjeseci te unutar tog perioda pomaže mladim inovativnim poduzetnicima da razviju svoje startup-ove povezivanjem sa stručnjacima, mentorima, omogućavajući prostor, opremu˝, poručuje Šaponja.

Komentirajte prvi

New Report

Close