Slavina za sve temperature spremna za proizvodnju

Autor: Marta Duić , 01. rujan 2015. u 16:40
Korištenjem kvalitetnih nehrđajućih materijala i atraktivnog dizajna zajamčena je dugogodišnja uporaba

Pametna slavina iz Iloka je potpuno mehanička, ne zahtijeva izvor električne energije.

Inovator Marko Krtić iz Iloka već je poznat javnosti po međunarodno priznatoj pametnoj vrtnoj slavini koja funkcionira u svim vremenskim uvjetima, uključujući ekstremno visoke i niske temperature.

Nakon čitavog niza prototipova i zahtjevnih testiranja, slavina je konačno spremna za serijsku proizvodnju. Kako kaže Krtić, slavina je izazvala velik interes budućih korisnika, posebice tvrtki koja i u zimskim uvjetima trebaju tekuću vodu. Slavina je namijenjena i privatnim korisnicima te je konstruirana za jednostavnu uporabu i montažu po principu "ugradi i zaboravi", drugim riječima, nakon ugradnje korisnik ne mora razmišljati o ispuštanju vode iz sustava niti o zaštiti slavine omatanjem izolacijskim materijalom.

Slavina je potpuno mehanička, ne zahtijeva izvor električne energije jer ima ugrađen mehanički termozaštitni sustav koji omogućava korištenje i na minus 30 stupnjeva. Korištenjem kvalitetnih nehrđajućih materijala i atraktivnog dizajna zajamčena je dugogodišnja uporaba te se veoma dobro uklapa u bilo koji eksterijer. U ponudi će biti više modela u različitim oblicima i veličinama, samostojeći i zidni. Krtić je razvio i izlagao još devet patenata koji su nagrađivani na međunarodnim sajmovima.

Posljednji među njima i potencijalno tržišno najzanimljiviji je sigurnosni ventil protiv smrzavanja u stambenim i poslovnim objektima. "Ventil je namijenjen zaštiti svih objekata koji imaju vodovodnu instalaciju. Uslijed pucanja cijevi zbog smrzavanja i istjecanja vode nastaju velike štete u zidovima i došao sam do ideje kako razvojem zaštitnog ventila spriječiti takve posljedice. Ventil funkcionira tako da kada temperatura vode u instalacijama padne na točku pred smrzavanje zaustavi opskrbu vodom unutar objekta, a vodu iz instalacija ispusti u odvod.

Upotreba ovog sigurnosnog ventila može spriječiti znatne materijalne štete na objektima poput vikendica, gdje pucanje vodovodne cijevi znači istjecanje vode u zidu danima", poručio je Krtić. Tu je i uređaj za kontrolirano ispiranje pješčanih filtara, primjenjiv u postrojenjima za preradu pitke vode. "Uređaj instaliran u lokalnom vodovodnom poduzeću pokazao je vrhunske rezultate u poboljšanju kakvoće pitke vode", objašnjava Krtić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close