Sedam IT osnovao Pozzito – prvi interni startup u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 26. prosinac 2016. u 22:01
Predsjednik Uprave Sedam IT-a Ante Jurišić, Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Novo chat rješenje u cloudu koje podržava omni-channel način rada.

Tvrtka Sedam IT pokrenula je prvi interni startup u Hrvatskoj. Najveći hrvatski proizvođač CRM aplikacija, kroz jedan je natječaj za posao, zatražio barem 20 programera koji će mu pomoći razviti novi proizvod koji cilja na svjetsko tržište. Pozzito, koji se na istoimenom webu promovira sloganom “Brighter Interactions”, već je najavljen za kao izlagač na berlinskoj konferenciji o korisničkoj podršci i komunikacijama CCW2017. koja će se održati krajem veljače.

Privlačenje Milenijaca

Ante Jurišić, predsjednik Uprave Sedam IT-a ističe da su prvi rezultati novog pristupa vrlo dobri. “U odnosu na ostale natječaje za posao, kojih smo u zadnjih godinu dana imali desetak, u prvih nekoliko dana od objave ovog natječaja odaziv je iznimno velik, što nas jako veseli”, kaže Jurišić.

Interni startupi trend su kojim srednje i velike tvrtke žele privući Milenijce. Naime, mladi, oni između 25 i 35 godina starosti, njih 90 posto ne žele raditi za velike tvrtke već za startupe. To je unazad nekoliko godina u SAD-u potaknulo velike kompanije na testiranje novog modela organizacije gdje ne rade klasične već startup timove unutar organizacije. Sličan organizacijski model testiraju Coca Cola, Mastercard, General Electric i mnogi drugi. Coca Cola je tako napravila interni startup Wonolo, koji traži honorarce koji bi uskočili i pomogli distribuciji njenih proizvoda u vrijeme gužvi i prevelike potražnje. Coca Cola novi startup čak naziva Uber za svoju distribuciju. GE je pak tako pokrenuo više od 500 projekata koje su predložili zaposlenici. Tako je nastao i interni startup One GE, koji želi iskoristiti novu vrstu vrlo efikasnih gorivih ćelija za proizvodnju električne energije. U Hrvatskoj je tim putem krenuo i najveći sistemski integrator Combis, koji je pokrenuo svoj interni startup inkubator Neostartup u okviru kojega su njegovi zaposlenici pokrenuli nekoliko projekata.

Jurišić iz Sedam IT-a kaže da za rad u njihovom internom startupu Pozzitu nude “daleko iznadprosječna za naše tržište”, a radi se također u manjem timu i “izazovnim i velikim projektima za svjetsko tržište”. Bio je to odgovor na naše pitanje da li zaposlenici internog startupa mogu očekivati i udio u prihodima, vlasništvu ili udjelu u dobiti od uspjeha koji poluči Pozzito. “Interni startup je naš organizacijski model koji omogućava već etabliranim i dobro organiziranim kompanijama da se u jednom dijelu prepuste kaosu koji ide uz svaki startup, a time omogućujemo internim timovima da se odvoje od postojećeg poduzeća kako bi se fokusirali na novi razvoj kao i da koriste podršku poduzeća koju inače ‘pravi’ startup nema ili si ju ne može priuštiti”, kaže Jurišić.

Napredni analitički alati

Dodaje da se i postojeći zaposlenici Sedam IT-a, ako smatraju da mogu doprinijeti projektu i žele novi izazov, mogu prijaviti za rad u Pozzitu. O tome što Pozzito jest, Jurišić zasad nije bio razgovorljiv. Prema podacima objavljenim na stranicama konferencije CCW2017. Pozzito je novo chat rješenje u cloudu koje podržava omni-channel način rada. Moći će ga se integrirati u bilo koji web site, mobilnu aplikaciju i društvenu mrežu, a sadržavat će napredne analitičke alate.
“Pozzito je naš novi brand. Za sada još ne izlazimo s detaljima, trenutno osnažujemo tim koji se bavi istraživanjem i razvojem novog proizvoda”, zaključuje Jurišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close