Samostvoreni milijunaš: Jednostavan grafikon promijenio je način na koji mislim o novcu

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2019. u 09:05
Foto: Getty Images

Prije nego što je menadžer i autor David Bach zaradio svoj prvi milijun, bio je početnik u poslu kao financijski savjetnik u ranim dvadesetima.

“Netko je došao i razgovarao u našem razredu za trening, a dok je izlazio, predao nam je ovu kartu, kaže za CNBC Make It.

Naposljetku, grafikon je "promijenio moj život", kaže Bach.

Grafikon prikazuje dva različita scenarija:

1. Počnete ulagati s 19 godina i svake godine doprinosite 2.000 dolara svom računu sve dok ne dostignete 27. Od 27 do 65 doprinosite 0 dolara.

2. Od 19 do 26 ne ulažete ništa. Počnete ulagati s 27 i svake godine unosite 2.000 dolara na svoj račun dok ne navršite 65 godina.

U prvom scenariju, štedite i investirate samo osam godina; u drugom, štedite i investirate 39 godina. Ipak, osoba koja započne u dobi od 19 godina na kraju će imati više novca u svom portfelju na duge staze.

Pod pretpostavkom 10% -tne stope povrata, prva osoba bi imala 1.02 milijuna dolara sa 65, dok bi druga osoba imala 805.185 dolara, što je razlika od više od 200.000 dolara.

Kao što grafikon pokazuje, što prije počnete ulagati svoj novac da radi za vas, to ćete više imati koristi od složenih kamata i manje ćete morati uštedjeti da biste postigli svoje ciljeve umirovljenja.

Što se tiče ulaganja, "morate uložiti taj novac za rast", kaže Bach. 

Ne možete staviti taj novac na štedni račun ili račun tržišta novca, gdje raste 1% ili 2%, jer tako “nikada nećete izgraditi bogatstvo.“

Umjesto toga, Bach preporučuje da novac stavite da ‘radi’ na (porezno rasterećen za razliku od drugih) račun mirovinskog fonda, gdje će s vremenom rasti.

Računi za umirovljenje nude porezne povlastice, ali postoje i drugi načini da uložite svoj novac: možete pogledati u jeftine indeksne fondove, koje preporučuje Warren Buffett, ili online platforme za ulaganje, kao što su Ellevest ili Betterment, poznate kao robo-savjetnici.

Bez obzira kako se odlučite za ulaganje, najvažniji korak je otvoriti barem jedan račun i dosljedno početi pridonositi.

"Počnite ulagati danas", kaže Bach. “Zato što čudo složenih kamata počinje raditi na dan kada položite novac – ali ključ za složene kamate je da im je potrebno desetljećima (za ostvariti značajan prihod). To se ne može ostvariti u danima. Kada se pokušate brzo obogatiti, ostajete zauvijek siromašni. Radi se o izgradnji bogatstva kroz vaš životni vijek", savjetuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close