Psihoterapeutkinja o najboljem poklonu za mlade ljude – nije riječ o novcu

Autor: Poslovni.hr , 01. prosinac 2019. u 09:21
Foto: Getty Images

Često čuje kako se ljudi žale kako je teško kupovati poklon za generaciju koja ga želi – ali već ima – sve.

Tess Brigham je psihoterapeutkinja iz San Francisca i life coach. Ima više od 10 godina iskustva u polju i prvenstveno radi s milenijalcima i njihovim roditeljima. 

Za CNBC Make It je opisala kako je zadnjih nekoliko mjeseci pitala svoje pacijente u dvadesetim i tridesetim godinama – što im je na popisu želja ove godine. 

‘Dobila sam razne odgovore – novac, Apple Watch, AirPods, poklon kartice, esencijalna ulja, avionsku kartu za Bali.

No više puta se pojavila i jedna iznenađujuća stavka: planer.

Zašto je to savršen dar za milenijce

Planer? Stvarno?! Nije li to tako … kliše?

Nakon bezbroj razgovora s milenijalcima, ustanovila sam da mlade ljude najviše muči što moraju  birati između previše mogućnosti: "Imam previše izbora. Što da odaberem? Previše imam stvari za napraviti. Čemu trebam dati prioritet? Bojim se da ću donijeti sve pogrešne odluke."

Da, umor od odlučivanja stvarna je stvar, posebno u svijetu koji nas preopterećuje informacijama i vrši neizmjerni pritisak na nas da uspijemo. Pokušati učiniti pravu stvar ili pokušati učiniti sve odjednom može biti stresno i često dovesti do izgaranja.

Tu u igru dolazi planer, a ne govorim o vrsti koja vam omogućava da samo zapisujete podsjetnike za rođendan i svaki zadatak koji mislite da trebate obaviti. Planer je najučinkovitiji kada se uspostavlja red, smjer i jasnoća o vašim ciljevima i onome što stvarno želite ostvariti.

Za milenijce, to je savršen alat za pomoć u rješavanju složenog nereda modernog života.

Planeri od papira još uvijek su relevantni

U doba napredne tehnologije moglo bi se pomisliti da bi planeri od papira do sad već izumrli. Ali industrijska istraživačka tvrtka NPD izvijestila je da se prodaja planera u SAD-u povećala za više od 50 milijuna dolara u razdoblju od 2016. do 2017., s 290,7 milijuna na 344,1 milijuna dolara.

Za milenijce, [planer] je savršeno sredstvo koje će pomoći razmrsiti složeni nered modernog života.

Nadalje, studije su otkrile da čin zapisanja stvari može imati smirujući učinak – koji ne dobijete kada tipkate bilješke na svom pametnom telefonu.

Moj milenijski pacijent priznao je da se on ne čini kao netko tko bi koristio planer od papira, ali da ga zapravo koristi još od osnovne škole. "Ne radi se samo o zakazivanju sastanaka i dogovora. Radi se o samo-poboljšanju ", rekao mi je. "Ako imam loš dan, sutra ga mogu otvoriti i shvatiti kao šansu za novi početak."

Jedna ženska osoba u svojim ranim 30-ima koristi svoj planer kako bi se bavila svojom njegom; ona planira vrijeme za sebe nekoliko puta mjesečno. Odjeljci u kojima upisuje njezine osobne ciljeve i tjedne troškove "također su načini za praćenje mog života", rekla je.

Odabir pravog planera

Promišljenost i personalizacija su ključni, pogotovo ako želite naglasiti činjenicu da vam je stalo do onog kome kupujete i da želite vidjeti da uspije.

Postoje razni načini za to. Možete napisati riječi ohrabrenja, primjerice citat svog omiljenog autora ili iz filma. Prošle godine moj prijatelj je dariovao planerima svoj tim zaposlenika milenijaca. U svakom je planeru zakazao pojedinačni ručak s kavom kako bi doprijeo do te osobe’, zaključila je psihoterapeutkinja milenijaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close