Pripremite se, možda ste vi sljedeći na meti fiskalizacije

Autor: Antonio Prtenjača , 21. ožujak 2013. u 09:31
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prvog odnosno drugog travnja već svima poznata fiskalizacija počinje se primjenjivati za skupine obveznika koja se bavi slobodnim zanimanjima, te trgovinom na veliko i malo.

Prvog odnosno drugog travnja već svima poznata fiskalizacija počinje se primjenjivati za skupine obveznika koja se bavi slobodnim zanimanjima, te trgovinom na veliko i malo.

Prva tri mjeseca fiskalizacije pokazala su visok stupanj ozbiljnosti u provedbi što je potpuno suprotno od hazarderskih prognoza o kojima smo mogli čitati u medijima. Dodatan argument tome je činjenica kako je bez većih poteškoća od prvog siječnja kroz sustav porezne uprave prošlo preko pet mlijuna fiskaliziranih računa.

Sada je postalo jasno kako će, bez iznimke, svi oni koje Zakon predviđa morati biti fiskalizirani. Čak i odvjetnici koji su uložili puno truda kako bi obustavili primjenu zakona na svoju struku.

 Podsjetimo; 1. travnja 2013. godine obveza fiskalizacije se propisuje za one koji kao jednu od djelatnosti obavljaju djelatnost trgovine na veliko i malo, te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja. U slobodna zanimanja možemo svrstati inženjere, arhitekte, prevoditelje, revizore,veterinare te ostale prema Zakonu o porezu na dohodak.

 Što se pravila uvođenja tiče, nemaju svi jednak tretman što dovodi do zaključka kako se "travanjska" skupina može podijeliti u dvije osnovne grupe; Na one koji naplaćuju u gotovini (trgovci) i oni koji "ne čine", nego naplaćuju virmanski.

Prva skupina mora svakako uvesti fiskalnu blagajnu i uskladiti poslovanje kako bi biti povezani sa poreznom upravom, te između ostaloga i donijeti propisane interne akte.

Druga skupina obveznika kod koje nema naplate u gotovini, ne moraju nabavljati POS uređaje i izdavati račun sa iskazanim jedinstvenim indetifikatorom, ali svakako moraju prilagoditi račun, te donijeti interne akte u kojima se mora napraviti vlastiti propis o numeriranju izlaznih računa, te se moraju popisati svi poslovni prostori. Naravno, forma je fakultativna i preporuka je svakom članu uprave da napravi akt u skladu s onim kako mu je najlakše ili neka upita za stručnu pomoć kako bi taj dio bio što bezbolniji.

Bilo kako bilo, drugi krug fiskalizacije je pred vratima i opća je preporuka pripremiti poslovanje, jer je obzirom na represiju koja se provodi to je i najjeftinije.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

  

   

Komentirajte prvi

New Report

Close