Pravni savjetnik: Izvršni direktori nisu organ društva

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2013. u 22:00
Vanja Vargec

Izvršni direktori vode poslove društva i zastupaju ga, a njihov rad nadzire Upravni odbor koji ih može svojom odlukom u svako doba opozvati.

Glavna skupština odlučuje o davanju razrješnice upravi, nadzornom i u upravnom odboru. Znači li to da odlučuje i o davanju razrješnice izvršnim direktorima?

Izmjenama i dopunama Zakona  o trgovačkim društvima koje su stupile na snagu 1. travnja 2008., uveden je monistički ustroj organa dioničkog društva. Time nije zamijenjen dosadašnji dualistički ustroj organa dioničkog društva nego je samo dana još jedna mogućnost dioničarima za ustrojavanje organa dioničkog društva. Koji će biti ustroj organa društva, dioničari određuju statutom društva. Dioničko društvo koje ima monistički ustroj organa, uz skupštinu ima i Upravni odbor kojega bira skupština društva. Upravni odbor vodi društvo, postavlja osnove za obavljanje predmeta poslovanja, nadzire vođenje poslova društva i zastupa društvo prema izvršnim direktorima.

Osim ta dva organa u dioničkom društvu s monističkim ustrojem organa djeluju i izvršni direktori koje imenuje i opoziva Upravni odbor. Izvršni direktori nisu organ društva. Izvršni direktori vode poslove društva i zastupaju ga, a njihov rad nadzire Upravni odbor koji ih može svojom odlukom u svako doba opozvati. Dakle, izvršni direktori su u odnosu na Upravni odbor u vrlo podređenom položaju i dužni su provoditi politiku i odluke Upravnog odbora. Njihovo vođenje poslova društva, ograničeno je nadležnošću Upravnog odbora. Odredbom članka 275. stavak 1. točka 3. Zakona o trgovačkim društvima propisano je da glavna skupština odlučuje o davanju razrješnice članovima Uprave, Nadzornog odbora i Upravnog odbora. Davanje razrješnice izvršnim direktorima nije propisano, što je i logično, s obzirom na to da oni nisu organ društva i s obzirom na njihov položaj u odnosu na Upravni odbor te činjenicu da društvo vodi Upravni odbor i da može odlučivati o svemu što se odnosi na vođenje društva, osim onoga što je stavljeno u nadležnost glavne skupštine.

Glavna skupština dioničkog društva donijela je odluku o isplati dividende u stvarima. Je li takva isplata dividende dopuštena ili isplata mora biti isključivo u novcu?

Dividenda je dio dobiti dioničkog društva koja se isplaćuje dioničarima društva. O isplati dividende i njezinom iznosu odluku donosi glavna skupština. Dividenda se isplaćuje u novcu, ali se statutom može odrediti da Glavna skupština može donijeti odluku o isplati dividende u stvarima. Isplatu dividende u stvarima određuje članak 220. stavak 9. Zakona o trgovačkim društvima (ZTD). Odluka Glavne skupštine o isplati dividende u stvarima, donesena protivno statutu društva, bila bi pobojna (čl. 360. st. 1. ZTD-a).

Tu se obično radi o proizvodima društva. Ako statut ne predviđa mogućnost da se dividenda isplaćuje u stvarima, takav način isplate moguć je samo ako se s tim slože svi dioničari kojima se dividenda isplaćuje. Dobit društva iskazuje se u novcu pa se i dividenda iskazuje u novcu te je pravo dioničara da mu se dividenda isplati u novcu, osim ako se dioničar ne složi s drugim načinom isplate. Znači, ako statut dioničkog društva predviđa mogućnost isplate dividende dioničarima u stvarima, Glavna skupština može donijeti takvu odluku.

Vanja Vargec, Odvjetničko društvo Ljubenko i partneri

Komentirajte prvi

New Report

Close