Osnivač hrvatske tvrtke u Kaliforniji osumnjičen za prijevaru investitora

Autor: Bernard Ivezić , 05. lipanj 2018. u 12:35
Renato Librić iz vremena kad mu je londonski Tech City nudio subvenciju

Osnivač Bouxtieja prije godinu i pol američkom se Forbesu hvalio da ima ponude od 90 i 120 mil. dolara.

Renato Librić, osnivač i direktor startupa Bouxtie, koji se prije godinu i pol pohvalio Forbesu da na stolu ima dvije ponude za preuzimanje vrijedne 90 i 120 milijuna dolara, rekordne za hrvatske startup prilike, završio je na sudu.

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je da je sredinom svibnja u Kaliforniji započelo suđenje Libriću za prijevaru investitora u iznosu od 1,5 milijuna dolara. U optužnici se Librića, koji je hrvatski državljanin te suvlasnik i izvršni direktor tvrtke Bouxtie, koja je specijalizirana za prodaju i razmjenu personaliziranih poklon kartica (engl. gift cards) preko mobitela, tereti da je pokušao prevariti investitore.

FBI i državni odvjetnik iz San Francisca tvrde da je Librić na dokument, kojim se izriče namjera investiranja u Bouxtie,  i to u iznosu od 150 milijuna dolara, prijevarom stavio potpis menadžera velike kompanije izlistane na burzi. Nije navedeno o kojoj se korporaciji radi, ali jest da je Librić utjecao na to da takav zavaravajući dokument dođe u ruke drugih potencijalnih investitora. Dodatno, Amerikanci ga terete i da je prijevarom stavio potpise nekolicine članova uprave Bouxtiea, tvrtke koja ima sjedište u Delawareu, na opunomoćenje na temelju kojeg je Bouxtie mogao primiti kredit od 1,5 milijuna dolara od jedne tvrtke sa sjedištem u Las Vegasu.

Ta tvrtka tvrdi da je prevarena, smatra da je novac umjesto za kredit zapravo dala za investiciju. Po uvjetima je tvrtka trebala s vremenom steći do 4% udjela u Bouxtieu. U optužnici se, nadalje, navodi da je nakon što je milijun i pol dolara sjelo na račun Bouxtiea, Librić sam sebi s tvrtkinog računa isplatio 130 tisuća dolara. U svemu je tome, navodno, imao i pomagača. Američko Ministarstvo pravosuđa dodaje da sve to još treba dokazati, a ako se navodi pokažu točnim Libriću prijeti 20 godina iza rešetaka.

Bouxtie je u međuvremenu promijenio brend i domenu. Ona sada vodi na aplikaciju Flexcard. Kompanija na svojim stranicama ne navodi ništa o ovom slučaju. Librić nam nije bio dostupan za komentar.

Ovaj startup domaćoj javnosti prvo je postao poznat kad je 2013. ušao u uži izbor za najbolji startup na Web Summitu u Dublinu. Tada mu je Tech City ponudio bespovratno 250.000 funti da ostane u Londonu. Librić je zatim izjavio da u 2014. cilja prihod od 180 mil. eura. U međuvremenu je počeo raditi s Amazonom, Best Buyjom i Macy'som. Lani je među 3% najboljih u Silicijskoj dolini ušao u akcelerator Plug&Play, navodno, odbivši ponude za preuzimanje da bi ciljao veću evaluaciju, od 300 do 500 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close