‘Ne zanimaju me ideje nego biznis koji se od njih može napraviti’

Autor: Tomislav Hrastovčak , 27. veljača 2014. u 18:21
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Američki je investitor sudionicima predavanja pobliže objasnio što to znači biti ‘anđeoski ulagač’, tj. osoba koja ulaže vlastita sredstva u tvrtke koje se nalaze u ranom stadiju razvoja.

"Ne zanimaju me vaše ideje nego možete li od njih napraviti dobar posao", ključna je poruka američkog poduzetnika i globalnog investitora Davida Beattyja, koji je u srijedu u zagrebačkom HGK-Centru za poduzetništvo, inovacije i tehnologije održao predavanje o investicijama u ranu fazu razvoja startup tvrtki.

Događaj je održan u organizaciji BICRO-a i Founder Institutea Zagreb.

David Beatty inače upravlja investicijskim fondom Golden Seeds, a ujedno je i suosnivač Proseeder Technologiesa, platforme za upravljanje procesom prikupljanja financija za investitore u startup projekte.

Američki je investitor sudionicima predavanja pobliže objasnio što to znači biti 'anđeoski ulagač', tj. osoba koja ulaže vlastita sredstva u tvrtke koje se nalaze u ranom stadiju razvoja. Riječ je o investicijama koje su visoko rizične, ali pružaju i mogućnost visokog povrata na uloženo.

Beatty kaže kako kod ulaganja obično traži udjel u tvrtki između 10 i 35 posto. "Ono što tražim je equity. Ne želim voditi tvrtku, to je noćna mora", ističe Beatty, koji naglašava i važnost izlazne strategije jer 'anđelima' je bitno kome i kako će se prodati kompanija. U konačnici, na tome najčešće i ostvaruju zaradu.

Dodaje kako odluka o odabiru tvrtke uvelike ovisi o ljudima i timovima koji u njoj rade. "Važno mi je kakvi su ljudi, odnosno njihov mentalni sklop", istaknuo je David Beatty, koji najviše voli ulagati u znanstvene i tehnološke projekte.

Zanimljivo je kako Golden Seeds, koji u prosjeku ulaže u 12 kompanija godišnje, traži tvrtke u kojima su na visokim pozicijama žene. Beatty pritom ističe kako im je bitna spolna raznolikost u biznisu, jer ona u pravilu znači i superiorniju poslovnu izvedbu. "Žene su nerijetko realističnije, štedljivije i razmišljaju na drugačiji način", dodaje. U šali je pritom poručio kako startupovi neće dobro proći ako su u njima isključivo muškarci.

Beatty je s publikom podijelio i nekoliko zanimljivosti iz svog poslovnog života, poput one da je najmlađi poduzetnik u kojeg je uložio imao samo 16 godina (investicija je na kraju propala), a najstariji oko 55.

Nakon predavanja, održano je predstavljanje šest mladih tvrtki koje su dobile svoje tri minute pred žirijem u kojem su bili David Beatty i Ivan Brezak Brkan, urednik portala Netokracija.

'Pitch' su redom održali predstavnici startupova SportTourism, Ingredio, Minicloudbox, Adventure Trotters, Sizem i BodyRecog.

SportTourism predstavio je svoju stranicu za rezerviranje sportskih i rekreativnih aktivnosti, a Ingredio servis koji pomaže u odabiru hrane osobama koje su alergične na pojedine sastojke. Adventure Trotters pak služi za povezivanje ljubitelja pustolovnog turizma, dok BodyRecog planira razviti foto-aplikaciju koja korisnicima omogućuje planiranje vježbi i prehrane te praćenje rezultata. Minicloudbox je predstavio 'cloud' rješenje za urede, a Sizem je privukao veliku pozornost publike svojih servisom koji ženskoj populaciji olakšava odabir grudnjaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close