‘Ne vjerujte u ovu laž o uspjehu, već je naštetila mnogim ljudima’

Autor: Ana Roksandić , 16. prosinac 2023. u 08:54
posao uspjeh
Unsplash

Poznati američki redatelj Spike Lee otkrio je koja je predrasuda koju mnogi imaju o uspjehu posve netočna, štoviše i štetna. Uz to je mladima poručio da ne odustaju.

Bez obzira na to tko ste, neće uspjeti preko noći i što prije to shvatite, to bolje, smatra Shelton Jackson “Spike” Lee, američki filmski redatelj, producent, pisac, scenarist, i glumac.

„Jedna od najgorih laži koja se govori mladima je da postoji uspjeh preko noći. Ta laž je već naštetila mnogima“, kazao je 66-godišnji Lee na 2023 LinkedIn Talent Connect Summit u New Yorku ranije ove godine.

„Nije da samo postojite i onda vas Božja ruka dotakne s nebesa i kaže ‘Ti si sljedeći uspješan.’ To je nebuloza“, naglasio je Lee.

Redatelj naglašava da čak i za one rođene pod sretnom zvijezdom, prije uspjeha dolazi puno rada i onda kad se površinski ne čini da je tako, piše CNBC. Njegova poruka mladima je da ako samo čekaju pravu priliku, a ne radite ništa da se za nju pripreme ili je ubrzaju, vjerojatno neće postići ono što žele.

Ovaj Oskarovac i osvajač dva Emmyja i brojnih drugih nagrada, nedavno je priznao u intervjuu, da se morao dugo boriti da ga ozbiljno shvate.

„Kad sam 1979. diplomirao na koledžu Morehouse, znao sam da želim upisati filmsku školu. No cijeli proces – preseljenje u Los Angeles i počeci kao radnik u pošti, sve to ne ide lako za crnce“, svjedoči Lee.

Lee je dobio odbijenicu filmskih školi Sveučilišta Južne Kalifornije i Američkog filmskog instituta, ali primljen je na Sveučilište u New Yorku (NYU) i to na temelju kvalitete rada koji je poslao, više nego na rezultatima mature. Njegova priča nije neuobičajena, već česta u brojnim industrijama. Mark Cuban, milijarder, tehnološki poduzetnik i investitor, počeo je raditi kao prodavač kad je imao 12 godina, no kaže kako se nije osjećao uspješnim do 28. godine, a milijarder je postao s 40 godina.

Najveći broj velikih svjetskih kompanija, poput tehnološkog diva Microsofta i tvrtke sportske opreme Nike, također je trebao veći broj godina u kojima su se borili i preživljavali s malim budžetima prije nego su uspjeli. Često iza ‘uspjeha preko noći’ stoji radi koji se ne vidi – posebno u današnje vrijeme, kad se na društvenim medijima ističu samo uspjesi i pobjednički trenuci, više nego cjelovite priče koja stoji iza nečijeg trijumfa. Takav prikaz samo najuspješnijih momenata pridonosi lošijem mentalnom zdravlju i niskom samopouzdanju mladih ljudi, pokazale su studije.

„To ćete najbolje riješiti tako da prihvatite plimu i oseku na svom putu i riješite se ideje da se snovi mogu u sekundi ostvariti. Ništa se neće dogoditi preko noći. Puno puta ćete zaplakati i htjeti odustati, no ne smijete odustati. Morate ići dalje “, rekao je Lee.

Komentirajte prvi

New Report

Close