Na natjecanju najboljih svjetskih Cabernet Sauvignona svijeta briljirala je istarska vinarija Poletti

Autor: Marta Duić , 09. svibanj 2020. u 10:25
Foto: Press

Peter-Piero Poletti nastavio je obiteljski posao i dio je šeste generacije vinara u ovoj obitelji.

Na ovogodišnjem sedmom natjecanju najboljih svjetskih Cabernet Sauvignona svijeta briljirala je istarska vinarija Poletti. Obiteljska vinarija Poletti iz Višnjana osvojila je peto mjesto, to iza četiri vinarije koje su puno veće i poznatije na svjetskoj razini. Prve dvije su iz Australije, Landmeil Winery i McGuigan Winery, na trećem je mjestu čileanska vinarija Millaman te na četvrtom najveća turska vinarija Kavaklidere Winery. Poletti je žiri osvojio svojim Cabernet Sauvignonom iz 2015. godine.

Na natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters žiri sastavljen od osam najvećih stručnjaka ocjenjuje i bira najbolja Cabernet Sauvignon vina iz cijelog svijeta, a od osam sudaca njih sedam ima titulu Master of Wine. Inače, tu titulu na cijelom svijetu ima manje od 400 ljudi.

Kako ističu iz vinarije Poletti, odluku da se prijave donijeli su na prijedlog Filipa Savića, višestrukog šampiona u sommelierstvu koji ih je uvjerio da vino pošalju na natjecanje kako bi se vidjelo kakvo je u usporedbi sa svjetskom konkurencijom.

Inače, Peter-Piero Poletti nastavio je obiteljski posao i dio je šeste generacije vinara u ovoj obitelji. Prije ulaska u svijet vina, radio je kao turistički vodič 14 godina i autor je monografije o Višnjanu, no prevagnula je želja za nastavkom obiteljske tradicije. Preuzevši krajem devedesetih posao od svog oca Marija Polettija, počeo je proizvodnju uz korištenje moderne tehnologije te proširio vinograde i kapacitet podruma. Kada je preuzeo posao, imali su svega dva hektara vinograda, a danas oko sedam hektara i 200 stabala maslina.

Proizvodnja im se bazira na šest sorti vina, Malvazija istarsku, Chardonnay, Teran, Cabernet Sauvignon, Merlot te Muškat Ružu. Vina Poletti nalaze se na vinskim kartama boljih istarskih restorana i šire, a prisutnosti su i u brojnim turističkim vodičima tako da njihovu vinariju i podrum posjećuju i turisti kroz cijelu godinu. Osim na domaćem tržištu, Poletti je prisutan i u Italiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close