Hrvatski stručnjaci izradili aplikaciju koja rješava problem šuma u uhu

Autor: Bernard Ivezić , 17. veljača 2016. u 14:21
Foto: Thinkstock

Startup Core Interfarce predstavio svoj prvi proizvod koji liječi problem s kojim se barem jednom u životu susrelo više od milijun Hrvata.

Nepuna tri sata otkako je pokrenuo kampanju za liječenje tinitusa pomoću vlastite mobilne aplikacije TinnitusOFF, zagrebački medicinski startup Core Interface, zabilježio je 221 aktivnog korisnika. Prva je to domaća visokotehnološka kampanja za rješavanje nekog medicinskog problema.

Tinitus je neugodno šumljenje u uhu. Kratkotrajno, nakon bučnog koncerta ili izlaska u disko klub iskusilo ga je nešto više od milijun Hrvata. Oko 400 tisuća građana imalo je problema s tinitusom na duže staze, a za nešto više od 100 tisuća građana taj je šum trajan problem. Natko Beck, suosnivač i direktor Core Interfacea, koji je po profesiji specijalist radiolog, kaže da su kampanju pokrenuli upravo zbog tri do pet posto sugrađana kojima tinitus značajno smanjuje kvalitetu života.

Milijunski problem
"Iako smo već testirali aplikaciju TinnitusOFF, koja omogućuje oboljelima da slušaju glazbu koju vole bez da čuju taj neugodan šum, i uvjerili se da postiže mjerljivi rezultat nakon tri do šest mjeseci kontinuiranog korištenja, želimo našim sugrađanima u Hrvatskoj, znači za njih 1500 najbržih, omogućiti da besplatno beta testiraju našu aplikaciju", kaže Beck. Dodaje da će im ona ostati besplatna i nakon što je počnu prodavati. Aplikacija TinnitusOFF dostupna je za Android, iPhone i na Windowsima.Beck pojašnjava da joj je tržišni potencijal tri do pet posto svjetske populacije koja od tinitusa boluje kronično. Prema CDC-u lani je 50 milijuna Amerikanaca imalo problema s tinitusom. Za njih 16 milijuna to je bio učestali problem, a dva milijuna Amerikanaca tinitus je ometao u snu i poslu.

Razvojna avantura
"Jako sam zadovoljan inicijalnom reakcijom na našu kampanju, jer mi smo tim liječnika, informatičara i sportskih profesionalaca koji nemaju iskustva u marketingu tako da je ovo za nas jedna velika avantura i učenje o prodaji", kaže Beck.

Multidisciplinaran tim
U timu su uz Becka neuroznanstvenik i predavač na zagrebačkom Medicinskom fakultetu i DIF-u Raphael Bene, košarkaški trener Marin Mindoljević te dva inženjera s FER-a, Ivan Fabek i Anđelko Katalenić. Beck kaže da su on i Bene prije tri godine čitajući medicinsku literaturu shvatili da bi neke medicinske probleme mogli i sami riješiti. "Ubrzo smo shvatili da trebamo multidisciplinaran tim kao i podršku pa smo ušli u CORE Inkubator", kaže Beck. Dodaje da razvijaju još nekoliko medicinskih tehnoloških proizvoda koji su u raznim fazama razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close