Iako ima podružnicu u Kaliforniji, Hrvatska je njegov prvi izbor za biznis

Autor: Tomislav Hrastovčak , 05. svibanj 2014. u 14:51
Ivan Burazin

Codeanywhere je splitska tvrtka poznata po istoimenoj multiplatformskoj “cloud” aplikaciji, a koja osim baze u Hrvatskoj ima i ured u SAD-u, i to u kalifornijskom Palo Altu.

Codeanywhere je splitska tvrtka poznata po istoimenoj multiplatformskoj “cloud” aplikaciji, a koja osim baze u Hrvatskoj ima i ured u SAD-u, i to u kalifornijskom Palo Altu. Codeanywhere slovi kao jedan od najvećih svjetskih pružatelja usluga programiranja u oblaku, a ima više od 180.000 korisnika! Njeni izvršni direktor i suosnivač Ivan Burazin rekao nam je više o svom poslovanju, među ostalim otkrivši tko su mu uzori, što mu je bila najveća prepreka u počecima te kakav treba biti idealan zaposlenik.

Burazin, koji se inače bavi s više IT projekata, kaže kako je pokrenuo biznis iz želje da stvori nešto što će ostaviti traga u ljudskim životima, odnosno “nekakvo poslovno naslijeđe”, a najveća prepreka pri osnivanju biznisa, bio je, kako tvrdi, on sam sebi. “Prije svega je bilo potrebno savladati sve početne strahove i sumnje u uspjeh vlastitih ideja. Da biste uvjerili korisnike u vrijednost nekog vašeg proizvoda ili usluge, morate prvo uvjeriti sebe”, kaže.

Osvrčući se na iskustvo pokretanja posla u krizno vrijeme, Burazin ističe da je svaka kriza ujedno i prilika. "Naravno, ako je znate prepoznati. Kriza često katalizira inovativne postupke upravo zbog velike nestabilnosti tržišta koje vas prisiljava da zgrabite priliku čim vam se ukaže", smatra mladi poduzetnik.

Zanimalo nas je može li izdvojiti primjere dobre i loše prakse među domaćim novim tvrtkama, pri čemu je odgovorio kako misli da je vrlo nezahvalno pričati o nekakvoj crno-bijeloj podjeli hrvatske poduzetničke scene. "Svaki pristup je individualan i ima svoje mane i prednosti. To se naposljetku odražava kroz ekonomsku dobit, ali i, što je mnogo važnije, kroz zadovoljstvo korisnika i zaposlenika. Osobno, smatram da temelj svake uspješne tvrtke mora biti jasan sustav vrijednosti zahvaljujući kojem će se izgraditi povezanost među članovima vlastitog tima, a zatim i povezanost s korisnicima. Ljudi koji dijele vašu misiju i uvjerenja postaju vaš najjači marketinški tim, bilo da se radi o korisnicima, zaposlenicima, investitorima ili široj zajednici na koju vaš projekt pozitivno utječe", tvrdi Burazin.

Zanimljivo, jedan od najvećih uzora mu je jedna poznata japanska kompanija. "Nintendo je jedan od uzora koji me svakodnevno inspiriraju svojim uspjesima i načinima na koje se suočavaju s preprekama. Iako su imali nekoliko većih kriza (trenutno se nalaze u sličnoj situaciji), uvijek se vrate još jači zahvaljujući svojoj nepokolebljivoj volji da stvaraju u skladu sa svojom vizijom, čak i kada se ta ista kosi s trenutnim trendovima i očekivanjima tržišnih analitičara. Uvijek su bili pioniri svoje industrije i time dan danas nastavljaju osvajati fanove", kaže Burazin.

Inače, svojim najvećim uspjehom dosad smatra pokretanje projekta Shift konferencije. "Radi se o projektu koji sam započeo sasvim slučajno, a sada je jedan od najvećih događaja svoje vrste u regiji i nastavljamo rasti iz dana u dan. Nadam se da će Shift pomoći afirmaciji lokalne startup scene i povezivanju Hrvatske s inozemnim startup ekosustavima", smatra suosnivač Codeanywherea.

Govoreći pak o svojoj ciljanoj publici, Burazin ističe kako ona ovisi o tome o kojem projektu se radi. "Ako je riječ o Codeanywhereu koji je trenutno moja primarna tvrtka, onda je moj potencijalni klijent svatko tko programira ili bi to želio raditi. Nismo geografski ograničeni pri stjecanju naših korisnika, naše je tržište globalno", kaže.

Premda je proširio poslovanje u inozemstvu, Hrvatsku smatra idealnom zemljom za pokretanje biznisa. "Unatoč svim poteškoćama i preprekama, Hrvatska je moj prvi izbor. Uz nemjerljive prirodne blagodati, Hrvatska raspolaže i iznimnim ljudskim potencijalom koji je potrebno osloboditi i usmjeriti. U potpunosti vjerujem u to da zajedničkim snagama i malim koracima možemo preobraziti način na koji poduzetništvo u Hrvatskoj funkcionira i stvoriti pogodnu atmosferu za inovativno poduzetništvo i razvoj startup tvrtki. Iako je npr. u SAD-u (gdje Codeanywhere ima podružnicu iz tehničkih razloga) mnogo lakše poslovati i približiti se klijentima, moja baza i primarno sjedište mojih tvrtki ostaje Split, gdje se ujedno nalaze i svi naši djelatnici te partneri", ističe Burazin.

Na pitanje kakav bi trebao biti njegov idealan zaposlenik, Burazin odgovara kratko i jasno: "Netko tko vjeruje u pozitivne promjene, čak i kada se one čine nemogućima!" Dodaje kako uvijek traže nove ljude, ali i da je teško doći do dobroga djelatnika. "Zato, ako se pojavi netko kvalitetan za njega ćemo i naći mjesta".

Govoreći o plaćama, tvrdi kako za sada još uvijek ne može pričati o nekakvim astronomskim iznosima, ali ističe kako su njihovi djelatnici do sada uvijek bili zadovoljni plaćama. "Uvijek se trudimo ponuditi članovima našeg tima i dodatni poticaj osim novca – priliku da zajedno rastemo, učimo i budemo dio nečeg zaista velikog", zaključuje Ivan Burazin.  

Komentirajte prvi

New Report

Close