Hrvat za kormilom jakoga blockchain akceleratora

Autor: Bernard Ivezić , 11. srpanj 2018. u 14:26
Sučić je HUB385 na zagrebačkoj Trešnjevci pretvorio u središte startup scene u Hrvatskoj, Foto: Pixsell

Luka Sučić osmišljava program za bugarsko-lihtenštajnsku zakladu.

Luka Sučić, glavni operativac HUB385 i menadžer koji je taj coworking prostor u dvije i pol godine od napuštene tvornice na zagrebačkoj Trešnjevci pretvorio u središte startup scene u Hrvatskoj, ima novu ‘full time’ preokupaciju. Ono što je napravio za HUB385 lokalno i regionalno sada ima za cilj postići na globalnoj razini za tek stasali Starfleet startup akcelerator bugarsko-lihtenštajnske Æternity zaklade, koja razvija istoimeni blockchain.

Æternity se predstavlja “kao Apple u blockchain svijetu” te blockchain platforma 3.0 koja će omogućiti rudarenje na mobitelima i mnoge druge atraktivne funkcionalnosti. Lani je u dva navrata Æternity skupio gotovo 230 tisuća Ethereuma što je po današnjem tečaju 111,6 milijuna dolara.

Neuobičajeno za Hrvatsku

“Sada dio tog novca ide u razvoj startupa koji koriste naš blockchain, koji promoviraju konkretne primjene u svakodnevici, kao i u one koji će nam osigurati i financijski povrat. Ne nužno izravno”, kaže voditelj Starfleet startup akceleratora u investicijskoj jedinici zaklade, Æternity Venturesu, Luka Sučić.

 

111,6milijuna

dolara kapital je s kojim raspolaže zaklada Aeternity

Novi akcelerator, potpuno neuobičajen za Hrvatsku i regiju, jer svoj program provodi decentralizirano da bi bio otvoren za startupe iz svih dijelova svijeta, upravo završava jednomjesečni pilot program. Prijave je dobio iz Australije, Singapura, Južnoafričke republike, Gane, Mauricijusa, Kenije, Bugarske, Njemačke, Švedske pa i iz Hrvatske.

Primljeno je 17 startupa od čega je deset izdržalo do finala programa i pregovara o investiciji od 50 do 250 tisuća dolara. “Razvio sam taj program da bude kratak i intenzivan, a da nakon što završi i timovi i mi imamo jasnu sliku što još točno trebaju napraviti da bi polučili uspjeh. Mislim da je to bolje od tromjesečnih programa koji nerijetko ispunjavaju tek formu”, kaže Sučić, koji je u HUB385 razvio vlastiti inkubacijski program Generator, a u Deutsche Telekomu vodio inkubator HUB:raum za Hrvatsku. Da je na dobrom putu pokazuje činjenica da s tri startupa Æternity već ugovara investiciju, iako su u pilotu i iako će program završiti ovaj vikend. Posebno je, kaže, ponosan na hrvatske blockchain startupe.

Sjajna domaća scena

“Iz Hrvatske je u akceleraciji startup AMPnet, koji pomoću blockchaina želi napraviti revoluciju u načinu na koji mali proizvođači električne energije prodaju struju. Imamo sjajne blockchain startupe, ali nažalost zaziru od javnosti”, kaže Sučić. Pojašnjava da je slično prije bilo i u Sloveniji.

“Slovenci danas imaju vrlo živu scenu, ali tek nakon što je tamo usvojena pozitivna regulativa”, zaključuje Sučić.

Komentirajte prvi

New Report

Close