‘Hamag pomaže s figom u džepu i koči nas u pristupu financiranju iz EU’

Autor: Bernard Ivezić , 06. prosinac 2017. u 22:00
Grad Zagreb od 2014. pokušava pokrenuti VC fond koji bi ulagao u startupe/Thinkstock

Zamjenik šefa Uprave prozvane agencije drži da je problem u proceduri i da implementacija novog fonda može biti teška.

Dok se prethodnih godina Zagreb Connect bavi samo promicanjem startupa i upoznavanjem javnosti s njihovim postojanjem, u srijedu je najveća hrvatska startup konferencija otišla korak dalje.

Pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba Mirka Jozić frontalno je napala Hamag-Bicro da domaću startup zajednicu pomaže s figom u džepu. Jozić je na panelu "Kako financirati startup u ranoj fazi razvoja?" istaknula da Grad Zagreb od 2014. pokušava pokrenuti VC fond koji bi ulagao startupe. Navodi da je Grad uložio 32 milijuna kuna u izgradnju Tehnološkog parka, najvećeg u Hrvatskoj, od čega je dio financirala EU. Dodaje da isto želi napraviti i s VC fondom, ali da Hamag-Bicro izmišlja razloge zašto u projektu ne bi sudjelovao i tako koči pristup EU novcu.

"Nećemo imati dugoročnog uspjeha startup ekosustava ako nemamo barem jedan pravi VC fond u Hrvatskoj. Mi nemamo VC fondova. Onaj koji to je, u praksi to nije. HBOR je izrazio interes za projektom, ali Hamag-Bicro nas zavlači", kaže Jozić. Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave agencije, uzvratio je da dijele potpore startupima i da su podijelili mnogo potpora koje su primili gotovo svi poznati startupi, uključujući Rimac Automobile, Oradian, Repsly te da je u VC fond u koji je uložila Hrvatska napravio tri investicije u naše startupe, među inima u Agrivi.

"Implementacija novog VC fonda može biti teška. Nije lako to implementirati s Gradom Zagrebom. Kao ideju ja to podržavam, ali problem je u proceduri", tvrdi Guina. Jozić mu je odgovorila da nije dobro startupima samo dijeliti donacije i o tome odlučivati sam. Ističe da Grad Zagreb želi da se osnuje domaći VC fond koji bi ulagao u domaće startupe tako što će o tim investicijama odlučivati neovisni stručnjaci.

Grad je, kaže, dovršio kompletnu studiju o tom projektu i Hrvatska treba od EU zatražiti novac za fond na isti način kao i drugi u EU. "Ne otkrivamo toplu vodu već želimo kopirati dobru praksu. To bi bio pravi poticaj razvoju startupa u RH i spriječilo iseljavanje mladih te otvorilo radna mjesta. Nije problem procedura. EU neće odbiti zahtjev ako su uključeni i Grad Zagreb i HBOR i Hamag-Bicro i tko želi, želimo to kao priliku otvoriti i hrvatskim investitorima", kaže Jozić te dodaje da je dovoljno da svaki sudionik za početak da po pet milijuna kuna. 

Većina izvana

Za više lokalnih investicija
Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a, koji je uz Grad Zagreb suorganizator Zagreb Connecta 2017. istaknuo je da su okupili više od 600 sudionika i 70 investitora. Navodi da je šteta što je većina investicija u hrvatske startupe od 2012. do 2016. od 100 milijuna dolara, prema procjeni Atomica, došla izvana. "CRANE radi na tome da bude i više lokalnih investicija, ali i investicija u startupe uopće. Zagreb Connect je dosad potaknuo deset investicija u hrvatske startupe. Nadam se da će se broj investicija u hrvatske startupe višestruko povećati", zaključuje Štetner.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hamag Bicro (prema Googleu i Linkedinu) vode: bivsi sef HDZ mladezi Cakovca, bivsi maneken, bivsa tajnica regionalnog direktora Hypo Leasinga i bivsi sef poslovnice Kent Banke. Svi su dovedeni zbog rodjacko politickih veza. Cemu se neko cudi kako Hamag Bicro (ne)funkcionira?

New Report

Close