FOTO: Usred korone krenuli u adaptaciju i promjenu koncepta, novi Egoist ima velike ambicije

Autor: Marija Crnjak , 20. svibanj 2022. u 14:22
Foto: Krešo Jović

Biljan: Užasno je teško pronaći kvalitetne radnike, posao od 2 mjeseca tako je trajao 6 mjeseci, imali smo kašnjenje apsolutno svih dobavljača, od materijala do stolova i stolaca, uz rast cijena. Ali živi smo i radimo.

Usred pandemije koju je njegova tvrtka jedva, ali preživjela, zagrebački ugostitelj Dražen Biljan upustio se u investiciju proširenja svog biznisa na tržnicu Jarun, pa je tako uz kompletnu adaptaciju bara Egoist koji slavi 25 godina rada, otvoren i novi bistro Egoist, a cilj projekta je potaknuti društveni život tržnice nizom programa koji će okupiti zajednicu. Sinoć je Egoist i svečano obilježio otvaranje novih lokala, počastivši brojne goste koktelima s potpisom i specijalitetima koje će posluživati novi bistro.

Dražen Biljan otkrio je za Poslovni.hr kako se upustio u ovu avanturu, i s kojim se izazovima pritom susreo. Neki od njih odnose se i na hrvatsku legislativu i administraciju, pa tako zbog razlike u registraciji lokala ova dva Egoista moraju imati odvojeno poslovanje što stvara dodatne troškove, iako su praktički na istom mjestu.
“Iako smo mi u Egoistu uvijek nastojali biti malo ispred svog vremena i trudili smo se dati dodanu vrijednost uslugama, covid nas je jako unazadio i stari Egoist se raspao i konceptualno. Istodobno su se i trendovi u ugostiteljstvu malo promijenili, danas svaki imalo ozbiljniji bar mora imati neki zalogaj. Usto, tržnice su svugdje u svijetu predmet nekog društvenog okupljanja. Dogodilo se istodobno i da je tržnica Jarun promijenila suvlasničko vijeće, novo suvlasničko vijeće mijenja neke stvari, preuređuje se i sama tržnica, mijenjaju se instalacije, farbaju se fasade, mijenja se krov, radit ćemo nove podove, urediti okoliš.

FOTO: Krešo Jović

Ponukan svime time odlučio sam preurediti Egoist bar. Poklopilo se da je mi vlasnik prostora u kojem je sad bistro, a prije toga su bili frizeraj i trgovina nakitom, pred oko godinu dana ponudio iznajmiti taj prostor. Ušao je nemir u mene, već kad smo se izvukli iz covida odlučili smo da idemo u to. Skupili smo dobre dizajnere, imao sam jasnu viziju toga što hoću tu razvijati, ali smo uvažili sva pravila struke i danas imamo dva prostora. Bistro ima pariški štih na zagrebački način, a bar je industrijski dizajn, imamo neki utjecaj Londona s primjesama Zagreba i Egoista”, pojašnjava Dražen Biljan. Prostor su osmislili dizajneri interijera, Martina i Robert Bajs iz firme IO-Decor.

Biljan ne želi otkriti visinu ulaganja, no ne skriva da ga je projekt koštao više novca i živaca nego što je planirao.
“Užasno je teško pronaći kvalitetne radnike, posao od 2 mjeseca tako je trajao 6 mjeseci, imali smo kašnjenje apsolutno svih dobavljača, od materijala do stolova i stolaca, uz rast cijena”, nabraja Biljan.

Egost ima slogan “Egoist, a tako dobar za sve”, pa tako imaju nepušački bistro sa zalogajima, pušački prostor s kvalitetnom ponudom pića i tulumima na neki novi način. Ideja je kad skočite u trenirci po voće i povrće i na kavicu, možete dobiti i neki zalogaj, i kad god dođete tijekom dana da možete nešto pojesti, da je brzo gotovo, da ne morate dolaziti sa škaniclima iz pekarnice, kaže Biljan. U bistrou će jela potpisivati chef Denis Jerković, koktele u baru Kristijan Pelaić, Vitomir Ivanjek će svirati na klavijaturama.

FOTO: Krešo Jović

“Egoist je često radio partije, i sad s tim nastavljamo možda malo drukčije, prošlog petka smo krenuli s programom PPP (petkom poslije posla), gdje želimo privući neku urbanu publiku iz kvarta koji ima 150 tisuća stanovnika, te ostalih dijelova grada. Vjerujem da će i drugi brendovi s tržnice krenuti u istom smjeru, i da ćemo dovesti život u ovaj prostor”, kaže Biljan.
Na Jarunu Egoist zapošljava 10 ljudi, a na ukupno 4 lokacije ima ukupno 40 zaposlenih. Egoist na Jarunu ima tradiciju dugu 25 godina, 15 godina otvoren je Egoist City Center One, a 4 godine je od otvaranja najmlađeg Egoista u Cvjetnom naselju.

Komentirajte prvi

New Report

Close