Do ružmarinske kiseline uz pomoć nanotehnologije

Autor: Marta Duić , 11. listopad 2015. u 22:01
Tvrtka Svijet biljaka inovatora Mije Miljaka uzgaja ljekovito bilje na više od sto hektara zemljišta diljem Hrvatske

Svijet biljaka metodu koristi za izradu vlastitih proizvoda, a tržište osvajaju novom linijom proizvoda Larosa.

Postupak za dobivanje ružmarinske kiseline – aktivne tvari u biljnim kompleksima primjenom nanotehnologije nova je inovacija Istrijana Mije Miljaka iz tvrtke Svijet biljaka.

Koncept upotrebe biljnih kompleksa u aromaterapiji i fitoaromaterapiji predstavio je prošle godine, a od tada radi na novim inovacijama. U suradnji sa suautoricom inovacije, Dubravkom Orlić Bašlin, Miljak je otkrio i patentom zaštitio metodu ekstrakcije ružmarinske kiseline upotrebom nanotehnologije i bez korištenja dosad potrebnih otapala, alkohola i acetona.

"Ideja za razvijanjem ove metode pojavila se na temelju dosegnutih znanja i rezultata višegodišnjeg rada na problemima dobivanja čistih i stopostotnih prirodnih fitokemikalija čija je primjena sve više zastupljena u nizu inovativnih proizvoda u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji", pojasnio je Mijo Miljak.

Sve proizvode i inače rade od vlastitih sirovina. Na više od sto hektara u Istri, Dalmaciji, Lici i Međimurju uzgajaju lavandu, ružmarin, kadulju, smilje i ostalo ljekovito bilje. Miljak ističe kako kontroliraju proizvodnju sadnica, uzgoj na poljima i primarnu preradu te sami kreiraju proizvode. Samom temom o značaju i mogućnosti eksploatacije ružmarinske kiseline (RA) bave se više od osam godina.

"Uspjeli smo zaokružiti svoje poslovanje, od uzgoja do proizvodnje i prodaje vlastitih proizvoda. Bilje sami destiliramo i koristimo sirovine za vlastite proizvode. Dosad smo razvili nekoliko vlastitih linija proizvoda, Fitoaroma, Aroma Set, Rosa Cosmetics i ovu posljednju liniju Larosa za koju sada tražimo investitore i partnere", pohvalio se Miljak.

Ružmarinska kiselina, u potpunosti je prirodan proizvod najjači i najnoviji prirodni antioksidans, ima antiupalna svojstva, djelotvorna je protiv stresa. Pomaže i kod UV oštećenja DNK i ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Ovu novu metodu dobivanje ružmarinske kiseline koriste i za vlastite proizvode, pa je već za tržište spremna linija proizvoda Larosa namijenjena za upotrebu u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, ali i industriji pića i dodataka prehrani. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nano tehnologiju izbjegava svatko ozbiljan u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, šta se tiče farmaceutike oni ionako prodaju otrove pa što ne bi i nano tehnologiju..

New Report

Close