Bio-Mi iz Matulja: Uspješan hrvatski primjer sudjelovanja u programu Obzor Europa

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2023. u 09:06
Foto: Press

Svi njihovi projekti usmjereni su na razvoj visoko performansnih bioloških polimera.

U sklopu programa Obzor Europa, najvećeg europskog programa za potporu istraživanjima i inovacijama, hrvatska tvrtka Bio-Mi iz Matulja postigla je značajne uspjehe, postavši primjerom dobre prakse u sudjelovanju u ovom programu.

Bio-Mi, specijalizirana za razvoj bioloških polimera, uspješno je sudjelovala u 11 projekata programa Obzor 2020. i 5 projekata programa Obzor Europa. Tvrtka Bio-MI primjer je kako hrvatske tvrtke mogu postići značajne uspjehe u europskim programima istraživanja i inovacija.

Tvrtka je pokrenuta 2017. godine sa željom stvaranja novih održivih alternativa plastičnim materijalima na fosilnoj osnovi. Danas Bio-Mi ima tim profesionalaca različitih profila, sudjeluje u nekoliko inovacijskih projekata s partnerima iz cijelog svijeta i punopravni je član Konzorcija za industriju na biološkoj osnovi – BIC.

Foto: Press

Svi njihovi projekti usmjereni su na razvoj visoko performansnih bioloških polimera kao održive zamjene za neodržive materijale. Sudjelovanje u programu Obzor Europa omogućuje razmjenu specifičnih znanja, odlično umrežavanje, priznanje stručnosti te podršku u internacionalizaciji poslovanja.

Suosnivačica tvrtke Bio-Mi Ivona Miketa ističe važnost predanosti, strpljenja, hrabrosti i razmišljanja izvan okvira za uspješno sudjelovanje u programima poput programa Obzor Europa. Sudjelovanje u programu zahtijeva ulaganje resursa, ali također donosi nevjerojatno životno i poslovno iskustvo. Bio-Mi ima planove za budućnost te namjerava nastaviti prijavljivati projekte u programu Obzor Europa kako bismo doprinijeli rješavanju globalnih izazova na području bioindustrije. Ovaj primjer također poziva i druge potencijalne prijavitelje da se odvaže i iskoriste prilike koje program nudi. S obzirom na ambicije Europske unije u rješavanju globalnih izazova, sudjelovanje u programu Obzor Europa postaje ključno za inovativne tvrtke poput Bio-Mi, ističući njihov primjer kao inspiraciju za ostale hrvatske poduzetnike.

Programom Obzor Europa doprinosi se postizanju ciljeva održivog razvoja te se potiču konkurentnost i rast. Riječ je o konceptu od ideje do postavljanja na tržište inovativnih proizvoda, usluga i rješenja. Očekuje se da će se s pomoću programa u razdoblju 2021.-2027. otvoriti do 100 000 radnih mjesta u okviru aktivnosti istraživanja i inovacija. Predviđa se i povećanje bruto domaćeg proizvoda EU-a za do 0,19 % tijekom razdoblja od 25 godina.

U Hrvatskoj je, kao i u drugim zemljama EU-a, uspostavljena nacionalna struktura potpore provedbi programa Obzor Europa putem mreže nacionalnih osoba za kontakt imenovanih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Primarna uloga nacionalnih osoba za kontakt je informiranje i savjetovanje prijavitelja o natječajima unutar Programa, umrežavanje s drugim partnerima te pružanje individualizirane podrške sudjelovanju tijekom cijelog projektnog ciklusa. Kontakti nacionalnih osoba

za kontakt, detaljnije informacije o nacionalnoj strukturi potpore i mjerama za jačanje nacionalnog sudjelovanja, kao i događanjima i novostima u Programu, dostupni su na nacionalnom portalu www.obzoreuropa.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close